Productnieuws

Het unboxing-fenomeen inzetten

Nina Coopmans, country manager voor Nederland en België bij Vista

De tijden dat we moesten wachten op verjaardagen en speciale gelegenheden om te genieten van het uitpakken van een cadeau, zijn voorbij. Dankzij de grote groei van online aankopen kun je nu het hele jaar door met slechts één klik iets bestellen en de spanning van een pakketje openen in huis halen.

Welkom bij het fenomeen ‘unboxing’: de opwinding die we allemaal voelen als we een pakketje openen, en de behoefte die velen hebben om hun ervaringen met anderen te delen, vooral op sociale media.

Unboxing biedt kleine bedrijven grote kansen. Als je een goede indruk kunt maken met je verpakkingen, dan volgen daarna de rimpeleffecten, van blije klanten die loyaler zijn en je merk meer promoten tot merkbekendheid door unboxingvideo’s die op sociale media worden gedeeld.

De ervaring creëren

Merkbekendheid opbouwen via unboxing begint met de verpakking. Maar het gaat niet alleen maar om het bezorgen van een doos, het gaat om het bieden van een ervaring. Het uiteindelijke doel is om een moment van verbinding en vreugde te creëren. Want als klanten een goed gevoel hebben over een ervaring, zullen ze ook een goed gevoel hebben over het bedrijf dat die ervaring heeft gecreëerd. Overweeg om ook authentieke persoonlijke tintjes en verwijzingen naar je merk te gebruiken, zowel aan de binnen- als buitenkant van de verpakking.

Van de ervaring een promotie maken

Je kunt je branding hier geleidelijk uitbreiden, in overeenstemming met je esthetiek en budget. Stickers met je logo zijn bijvoorbeeld een eenvoudige en effectieve manier om je logo op een pakket te zetten, zodat je merk meteen herkend wordt en de branding duidelijk en consistent is. Als je een stapje verder wilt gaan, kan een op maat gemaakte verzenddoos je merk een niveau hoger tillen en het unboxing-plezier aanwakkeren nog voordat het pakket wordt opengemaakt.

Veel slimme bedrijven kijken tegenwoordig verder dan logo’s en gebruiken vaker grafische illustraties, coole typografie en citaten die bij hun merk passen om impact en interesse te genereren.

Een andere makkelijke manier om je merkbekendheid te vergroten is door losse logostickers in je pakket te doen, die klanten overal kunnen opplakken. Traditionele marketingmaterialen zoals visitekaartjes en postkaarten zijn voordelige, veelzijdige artikelen die je toe kunt voegen om klanten voor hun bestelling te bedanken of ze aan te moedigen om hun ervaring op socials te delen.

De ‘wet van de wederkerigheid’ uit de sociale psychologie is hier van toepassing. Als iemand iets aardigs voor ons doet, willen we iets aardigs terugdoen. Geef jij je klant waardering met een bedankkaart, dan delen ze die positieve ervaring misschien wel met anderen zonder dat je dat hoeft te vragen.

Je kunt klanten ook aanmoedigen om het te delen, taggen en posten door op de kaart iets extra’s te bieden. Gratis verzending of korting op hun volgende bestelling is misschien al genoeg om je product op hun socials te krijgen. Zet er altijd de handles op die je op je sociale media gebruikt, zodat ze je kunnen taggen.

De ervaring delen

Je hoeft niet te wachten op de sociale kanalen van je klanten. Je kunt het ‘unboxing’-fenomeen ook op je eigen sociale media gebruiken.

Je kunt klanten bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen geven door video’s te delen van bestellingen die worden verpakt. Je kunt ook je eigen unboxing met je leveranciers opnemen om te laten zien dat je ook om het product geeft.

Als een klant je tagt, kun je hun content delen op je sociale kanalen. Moedig andere klanten aan om mee te doen door regelmatig een verhaal of post te plaatsen dat je klanten voor het voetlicht zet, zoals een Friday Shout Out. Zo kun je je volgers betrokken maken, bedanken en een relatie met hen opbouwen.

Een consistente ervaring opbouwen

Merkbekendheid opbouwen door de unboxingtrend in te zetten is heel haalbaar voor kleine bedrijven, aangezien er goede end-to-end-verpakkingen verkrijgbaar zijn voor elk budget.

Bij Vista zien we steeds meer kleine bedrijven die een end-to-end-aanpak inzetten, van het maken van verpakkingen om klanten te verrassen en verwonderen via VistaPrint tot het verbeteren van sociale content met eenvoudige animaties en sjablonen via VistaCreate.

Welke benadering je ook kiest, consistentie is altijd belangrijk. De uitstraling die je creëert, moet consistent zijn tussen alle elementen, maar je hoeft geen eigen ontwerpafdeling te hebben om dit voor elkaar te krijgen. Ontwerpsjablonen en voordelige grafisch ontwerpdiensten zoals 99designs van Vista kunnen zorgen dat de unboxing-onderdelen doeltreffend zijn.

Verpakkingen en sociale media zijn een dynamisch duo voor het opbouwen van merkherkenning in het unboxing-tijdperk, dus vergeet niet om de twee te verenigen zodat je klanten je grootste promotoren online worden.

Dit bericht is geplaatst op ons open community channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen.

0
0
0
0