Onderzoek & Trends

Hoe kleurt online nieuws ons wereldbeeld?

CLEVER°FRANKE

Analyse van 553.527 nieuwsbeelden laat zien hoe nieuws onze kijk op de wereld kleurt

Analyse van een half miljoen nieuwsbeelden toont hoe nieuws ons wereldbeeld kleurt. Uit het onderzoek blijkt dat de drie Nederlandse marketingnieuws websites opvallend veel neutrale kleuren gebruiken.

Voor het onderzoek werden de beelden van ruim 13.000 online nieuwsbronnen wereldwijd geanalyseerd, over een periode van één jaar.

Weekends kleurrijker
Nieuws is wereldwijd kleurrijk, maar toch bestaat het nog steeds met name uit neutrale kleuren (59,7%). Opvallend is dat het nieuws in het weekend kleurrijker is (meer dan 25%) dan doordeweeks. Op maan- en woensdagen zien we de minste hoeveelheid gebruik van kleur in nieuwsbeelden.

Internationale tegenhangers
Kijkend naar 50 engelstalige nieuwsbronnen wereldwijd, zien we dat Fox Sports, Business Wire en CNet de helderste kleuren gebruiken, terwijl de kleurintensiteit van Daily Sabah, CBC en The Times het laagst is. De Nederlandse websites Nu.nl en NOS.nl presenteren algemeen nieuws in meer fletse kleuren en ze gebruiken meer donkere kleuren.

Blauw dominant
De kleur blauw domineert het nieuwslandschap. Het wordt gebruikt voor alle onderwerpen en is favoriet bij gespecialiseerde nieuwssites in alle categorieën. Dit betekent niet dat onze kijk op de wereld uitsluitend wordt gedomineerd door koude kleuren. Oranje- en bruintinten worden ook veel gebruikt bij alle bronnen en onderwerpen.

Gert Franke, medeoprichter van CLEVER°FRANKE: “We zijn dit onderzoek gestart om inzicht te krijgen in hoe wij de wereld om ons heen waarnemen. Nieuws is een dagelijks middel waarmee we ons een beeld vormen van de wereld om ons heen, dichtbij en ver weg. We wilden graag onderzoeken, hoe online nieuwsartikelen onze kijk op de wereld ‘kleuren’, dit kleuronderzoek geeft hier een globaal inzicht in.”

Het analyseren van kleurgebruik is nu ook onderdeel geworden van de nieuwe website van het bureau. Op de homepagina van www.cleverfranke.com kunnen bezoekers nu op basis van kleuren de website verkennen, met behulp van een interactief 3D-navigatiesysteem. Met kleur als basis, krijgt de bezoeker een nieuw perspectief op het werk van deze organisatie.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Contentmarketing.

0
0
0
0