Gespot

123people: Doe een egozoektocht op internet

0

Wat is er allemaal over je te vinden op internet? Een gesprek met Remco Janssen over 123people.

Wat doet de site?

“123people is een personenzoekmachine. Het concept van 123people steekt eenvoudig in elkaar: je kunt zoeken op een naam, bijvoorbeeld een voor- en achternaam. Na het zoeken op een naam van een persoon worden de resultaten overzichtelijk weergegeven op één pagina. Momenteel is 123people beschikbaar in tien landen (Nederland, Duitsland, Oostenrijk, VS, Canada, Zwitserland, Italië, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) én in zeven verschillende talen, waaronder zelfs Catalaans.”

Waarom deze site?

“Mensen zijn sociale dieren: grofweg 30 procent van alle online zoekopdrachten is gericht op het zoeken van namen of personen. Dat zijn zo’n 20 miljard zoekopdrachten per maand. Met die gedachte is 123people in de zomer van 2007 opgericht door de Europese IT-en telecomincubator i5invest.

123people is een zoekprogramma op het web en een snelle, efficiënte en betrouwbare bron als je informatie over je eigen naam of andere personen online zoekt. 123people maakt geen profielen aan en slaat ook geen data op: alle gevonden gegevens zijn elders op het web aanwezig en openbaar toegankelijk.”

Hoe werkt de site?

“123People optimaliseert online personen zoeken via de zoekopdracht naar een naampaar.De site biedt je de mogelijkheid jouw digitale voetafdruk nauwgezet in de gaten houden en zo je online reputatie te managen. Mensen doen dat massaal: zo zoeken 23 procent van de 123people-gebruikers zijn of haar eigen naam via een egozoektocht. De resultaten omvatten gegevens die real time gevonden worden op het web zoals foto’s, video’s, e-mailadressen, adressen en telefoonnummers, profielen uit sociale netwerken, blogs, documenten, instant messenger-adressen en nieuws.”

 

Wat zijn de facts?

“Personen zoeken via 123people is én blijft een gratis service, wel komen er in Nederland premium accounts. Tijdens het zoeken op een naam heeft de premium user de optie om de resultaten te schiften per stad, bedrijf of functieomschrijving. 123people (aanwezig in tien landen) genereert 120 miljoen pageviews en verwelkomt 30 miljoen bezoekers per maand.

Het gebruikersprofiel is van hoge kwaliteit: 90 procent is 19 jaar en ouder, hoog opgeleid, hoog inkomen en heeft een grote affiniteit met internet. Het business model is uniek: naast display advertising en affiliates biedt 123people bijzondere samenwerkingsvormen, zoals webisodes (bijvoorbeeld “Jeder kennt jeden” op YouTube) en quickpolls.”

Wie maakt de site?

“Het managementteam van 123people bestaat uit CEO Russell E. Perry, CMO Bernhard Hoetzl, CTO Martin Stemeseder en Director of Business Development Iris Pittl. Russell gaf eerder leiding aan de afdeling product management van bwin.com. Bernhard werkte voor Oostenrijkse en Zwitserse telecomproviders en Iris werkte als marketing directeur bij Kyte. Martin was Chief Mobile Architect bij de Mobile Development Unit van VeriSign. De start-up-incubator i5invest investeert kennis en middelen in 123people. In het hoofdkwartier te Wenen werken twintig mensen aan het succes van 123people.”