Gespot

1sterondje.nl: Korting in het uitgaansleven tijdens daluren

0

Op de website 1sterondje.nl vind je kortingsvouchers voor het uitgaansleven, in te wisselen tijdens daluren. De website maakt het uitgaansleven daarmee weer betaalbaar en daarnaast stimuleert het initiatief de horecaomzet. Mark van der Velde, initiatiefnemer van de website, vertelt.

Wat is 1sterondje.nl?

1sterondje.nl is de eerste online pre-sale kortingssite voor het uitgaansleven. Bezoekers kunnen online alvast hun “eerste rondje” bestellen. Het uitgaanspubliek wordt beloond met een korting van minimaal 45 % op consumpties door simpelweg wat vroeger op de avond naar de stad te komen. Per stad en per café kan er gefilterd worden op aanbiedingen. Een voorbeeld is ‘tien bier voor de prijs van vijf’ of een fles Prosecco voor € 10 in plaats van voor € 20.”

Waarom dit initiatief?

“De laatste jaren komt het uitgaansleven steeds later op de avond op gang. Door prijsstijgingen in de horeca kiezen mensen er vaak voor om thuis in te drinken, om zo geld te besparen. 1sterondje.nl is in het leven geroepen om het uitgaanspubliek tegemoet te komen met aanzienlijke kortingen op consumpties tijdens de ‘daluren’.

Veel horecaondernemers die op succesvolle wijze een horecazaak runnen hebben moeite om de loze uren te vullen met gasten. De zaak is open, personeel en DJ staan klaar maar het is wachten op de eerste gasten. Om de gasten vroeger naar de zaak te trekken kan de horecaondernemer de eerste rondjes van de avond online alvast verkopen met een mooie korting voor de gasten. De ondernemer kiest hierbij zelf de tijdstippen en acties uit.

Het idee is te vergelijken met de vraag- en aanbodstrategieën die toegepast worden in de hotel- en luchtvaartindustrie. Op minder gewilde tijdstippen betaal je minder voor hetzelfde product, een stukje revenue management.”

Hoe werkt 1sterondje.nl?

“Nadat het “eerste rondje” online gekocht is, kan de voucher uitgeprint en ingeleverd worden bij het desbetreffende café. Ook kan de voucher direct getoond worden op de smartphone. Vervolgens kan een avondje heerlijk stappen beginnen!”

 

Wat zijn de facts?

“Op 9 juli 2012 is de website online gegaan. In de eerste week hadden we 1150 unieke bezoekers. Op dit moment hebben 40 horecabedrijven verdeeld over 12 steden zich verbonden aan 1sterondje.nl. De doelstelling is om dit jaar acties in 150 cafés in 15 steden aan te kunnen bieden.

Deelname aan het concept is voorlopig gratis voor de ondernemers. Wij weten uit ervaring welke lasten een horecaondernemer moet dragen om een gezonde bedrijfsvoering te hebben. Daar willen wij zo min mogelijk inbreuk op maken. Het is ons doel om het concept te laten groeien en daarmee ook de voordelen voor de horecaondernemers. Om het systeem draaiende te houden en om budget vrij te maken voor marketing richting de consument, betalen wij 80 procent uit aan de horecaondernemer en wordt 20 procent van de actieprijs ingehouden. Alle calculaties hebben we zo berekend dat een horecaondernemer nooit in zijn eigen inkoopsprijzen snijdt, wat vaak wel het geval is bij andere grote kortingssites.”

 

Wie is er betrokken?

“Ik, Mark van der Velde, ben initiatiefnemer van 1sterondje.nl. Ik ben eigenaar geweest van drie horecazaken in de drukst bezochte uitgaansstraat van Eindhoven, namelijk Stratumseind. Vanuit die ervaring heb ik dit idee bedacht, waar zowel de consument als de ondernemer profijt van heeft.”