Gespot

360° Video app: Video’s vanuit een ander oogpunt

0

De 360° Video app is een mobiele applicatie waarmee je een 360° video kan bekijken op basis van je eigen bewegingen. In gesprek met Sander Munsterman, CEO van XS2TheWorld, ontwikkelaar van de app.

Wat is het?

“Een mobiele applicatie waarmee de gebruiker een 360° video kan bekijken, maar niet zoals op een computer waarbij je aan het scrollen bent, maar juist op basis van je eigen bewegingen, dus als jij de iPhone naar rechts of links of naar boven – beneden houdt, gaat de camera die kant op. Dat is mogelijk doordat de video is opgenomen met een 360° camera. De beleving is dan ook echt een ‘360 experience’.”

Waarom dit initiatief?

“Met XS2TheWorld besteden wij twintig procent van de development tijd aan research. Uiteraard zijn wij afhankelijk van de technologie van de devices. Nu Apple (en Android) in hun toestellen een gyroscoop hebben ingebouwd kunnen we die toepassing gebruiken. De 360° Video app maakt dan ook gebruik van de gyroscoop voor de besturing van het camerastandpunt. We zien dat ook in de muziekindustrie de Black Eyed Peas de eerste stap hebben gezet met deze techniek en we zijn dan ook zeer trots dat we deze techniek in-house hebben ontwikkeld. De ontwikkeling van deze techniek is een nieuwe stap in het gebruik van video op mobile devices. De 360° Video app geeft de gebruiker een zeer realistische 360-graden ervaring door de mogelijkheid deze beleving zelf te kunnen besturen.”

Hoe werkt het?

“De app is beschikbaar voor iPhone of iPad. Door middel van de 360° view kan je zelf bepalen vanuit welk gezichtspunt je de video bekijkt. Door je iPhone of iPad te draaien kan je op elk moment in de video het camerastandpunt veranderen en ben je als het ware de ‘virtuele’ regisseur van de video. In een van de voorbeeldvideo´s maak je bijvoorbeeld een afdaling van de skipiste in het Franse Megève en aangezien je 360 graden om je heen kan kijken is het haast of je daadwerkelijk zelf skiet.

Door het niveau van beleving nog realistischer te maken zien we veel nieuwe toepassingen voor onze klanten op het gebied van brand experience. Als je op deze manier bijvoorbeeld een virtuele rondleiding door een hotel of resort kan volgen en je ook zelf de kamer van onder tot boven kan bekijken creëer je een realistische ervaring en daardoor dus meerwaarde voor je product of dienst.

 

In Nederland werken we bijvoorbeeld samen met creatief bureau Twain Imagineering (gespecialiseerd in audiovisuele mediaproducties) om deze techniek in de markt te kunnen zetten. In producties voor internationale campagnes zijn grote voordelen te bedenken bij het gebruiken van de  360° video’s voor een merk of bedrijf.”

Wat zijn de facts?

“De app staat pas net live en we hebben het ook pas gisteren bekend gemaakt, dus op dit moment hebben we nog geen relevante stats. Wel zijn de eerste reacties zeer positief. Wij verwachten dat deze technologie heel interessant kan zijn voor diverse sectoren.”

Wie is betrokken?

“Binnen XS2TheWorld was de CTO Jan Willem Vaartjes betrokken als project manager bij 360° Video app.  De content in de applicatie komt van TTX. Namens TTX was Steve Lloyd, Sales & Marketing Director verantwoordelijk voor het aanleveren van de video’s.”