5 tips voor een rijke en succesvolle bedrijfscultuur

0

Een rijke en succesvolle cultuur is een belangrijk onderdeel van je organisatie als het gaat om het aantrekken en behouden van talent. Maar zelfs met veel inspanning komt een goede bedrijfscultuur niet zomaar uit de lucht vallen. Hoe ontwikkel je er dan een? En wat is eigenlijk een goede bedrijfscultuur? Hier 5 tips van AdWeek voor het verrijken van je cultuur.

1. Cultuur is een consequentie van je waarden

Prik dus niet zomaar wat kernwaarden aan de muur of op je website. Je kan niet verwachten dat je op deze manier ineens alle neuzen dezelfde kant op krijgt. Waarden kun je niet forceren. Medewerkers moeten erin geloven en ze voelen. Alleen dan kun je een ware en authentieke cultuur ontwikkelen, waar je medewerkers achter staan en voor door het vuur zullen gaan. Misschien denk je dat dat logisch is, maar in de praktijk zie je toch vaak het tegenovergestelde gebeuren. Houd op met praten over waarden en begin erin te geloven en er naar te leven.

shutterstock_244632889

2. Het goede voorbeeld geven

Cultuur begint bij de hoogste leider van de organisatie. Je kunt nog zulke mooie en geloofwaardige waarden hebben, als de mevrouw of meneer in de top hier niks mee doet, dan wordt dit ook een flop. Verwerk deze waarden dus in zijn of haar alledaagse werkzaamheden. Zo kunnen ze doorvloeien naar de rest van de organisatie.

Accepteer cookies

3. Een steentje bijdragen

Om een echte en authentieke cultuur te ontwikkelen, moet je je medewerkers betrekken en zorgen dat ze hun steentje bijdragen. Een sterke cultuur begint dan wel aan de top, maar laat plaats over voor medewerkers om er betekenis en vorm aan te geven. Waarom? Zij geven zich volledig aan een organisatie en die mate van betrokkenheid, creëert cultuur.

Een sterke cultuur begint dan wel aan de top, maar laat plaats over voor medewerkers om er betekenis en vorm aan te geven.

4. Millennials willen een verschil maken. Help ze!

Misschien heb je geen idee hoe je die “snotneuzen van tegenwoordig die alleen maar op hun telefoon zitten” ergens warm voor kunt krijgen. Maar dat is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt (komend van zo’n snotneus). Millennials hechten veel waarde aan ervaringen. De beste manier om talentvolle millennials te betrekken, is om niet zomaar een ervaring aan te bieden, maar een die kan helpen  het verschil te maken. Deze belevingen zullen de bedrijfscultuur verrijken.

5. ‘Aai over de bol’-tijd

Voor een goede bedrijfscultuur moet het management en moeten de leidinggevenden oprecht interesse tonen in de levens van hun werknemers. Stel dus vragen en leer ze écht kennen. Geef ze een veilige plek waar ze altijd terecht kunnen en praat over dingen waar ze ontevreden over zijn.

Dus wat is een goede bedrijfscultuur? Als je dat nu aan jezelf kunt uitleggen ben je al halverwege. Wat vind je van deze tips? Zijn ze bruikbaar of heb je misschien nog andere tips? Ik hoor het graag!

Bron:   http://www.adweek.com/news/advertising-branding/5-tips-building-real-and-successful-company-culture-170383