Customer experience

6 tips voor het combineren van lettertypes [infographic]

0

Een lettertype geeft een stem aan jouw design. Maar met honderden verschillende fonts die online te vinden zijn, blijft het lastig kiezen. Van Arial tot aan Helvetica en Times New Roman. In dit artikel geef ik een paar tips voor het combineren van lettertypes.

In onderstaande infographic lees je vast 6 tips voor het combineren van lettertypes. Ik leg ze uit en geef je nog handige voorbeelden.

6 tips om lett

1. Content eerst

Zorg ervoor dat de tekst klopt qua opbouw en spelling. Dit is ten slotte het allerbelangrijkste.

2. Houd het simpel

Er zijn ontzettend veel verschillende lettertypen, probeer er niet te veel te combineren. Te veel combinaties zorgen er al gauw voor dat het design er rommelig uitziet. Of zoals de bekende designer Massimo Vignelli in zijn boek The Vignelli Canon (aff.) omschrijft: “It is is not the type, but what you do with it what counts.” Oftewel: er bestaan ongelooflijk veel lettertypes, maar slechts een paar maken duidelijk wat jij bedoelt.

3. Maak een contrast

Creëer een contrast op het moment dat je twee fonts gebruikt. Een handige tip is om sans-serif met serif-lettertypes te combineren.

GothamSpec.svg

Sans-serif

Sans-serif lettertypes bestaan uit letters zonder de dwars-streepjes aan de uiteinden. Serif-lettertypen hebben deze juist wél. In het Nederlands wordt dit ook wel schreef en schreefloos genoemd. Helvetica en Arial zijn twee bekende schreefloze lettertypes. Times New Roman en Georgia zijn schreef lettertypen, deze hebben wél pootjes aan de uiteinden van de letters.

4. Houd het leesbaar

De lettertypes moeten altijd leesbaar blijven. Zorg ervoor dat de tekst op ieder digitaal apparaat leesbaar is.

5. Maak gebruik van bronnen

Op internet kun je ontzettend veel verschillende sites vinden waar je informatie kunt vinden over lettertypes. De site Typewolf geeft een gigantische hoeveelheid informatie over interessante combinaties en eindeloze top-10-lijsten met all-time favorites.

6. Ontdek

Ontdek nieuwe lettertypen, dit kun je bijvoorbeeld doen op sites als Dafont en 1001 Free Fonts. Hier kun je honderden nieuwe mogelijkheden ontdekken. Speel met letters en probeer zoveel mogelijk uit. Oefening baart kunst!

Hoe maken bedrijven gebruik van lettertypes?

Coolblue

Een goed voorbeeld hiervan is Coolblue. Dit overdreven klantvriendelijke bedrijf, maakt erg slim gebruik van twee lettertypen: Avenir en DobraSlab Book. Avenir is een sans-serif-lettertype dat gebruikmaakt van letters zonder pootjes aan de uiteinden. DobraSlab Book bestaat juist weer uit een schreef font. Dit creëert een erg leuk en speels contrast.

coolbluevoorbeeld

Coolblue advertentie

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat maakt gebruik een eigen lettertype namelijk: Rijksoverheid Serif en Rijksoverheid Sans. Deze twee lettertypen geven goed weer wat de organisatie wil uitstralen: herkenbaarheid en betrouwbaarheid. In al hun digitale uitingen maken ze gebruik van twee bekende fonts zoals Verdana en Arial. Dit weerspiegelt goed hun imago.

rijksoverheid

Uitgangspunten corporate communicatie Rijkswaterstaat

De brandweer

Ook de brandweer maakt gebruik van een zelf ontworpen lettertype, genaamd Frutiger. Dit type kenmerkt zich door de leesbaarheid en de afstand tussen de letters. Alles staat in het teken van een open vorm van communicatie.

Brand

Huisstijlmanual Brandweer

Het bovenstaande lijstje is natuurlijk nog lang niet af. Heb jij ook interessante lettertypecombinaties gezien of gevonden? Laat het dan in een onderstaande reactie weten!