Gespot

6tunes: Deel muziek met je vrienden

0

Maak mixtapes voor vrienden en ontdek hun smaak. Een gesprek met Maurits Kaptein over 6tunes.

Wat doet de applicatie?

“6tunes is een Facebook Connect applicatie waarmee je muziek kunt delen met je vrienden. Via 6tunes kun je muziek zoeken op Youtube en mixtapes samenstellen. Zo biedt 6tunes de mogelijkheid om de muzieksmaak van je netwerk te ontdekken. Doordat je mixtapes samenstelt voor je vrienden, vormen de mixtapes op 6tunes een waardevolle bron voor het ontdekken van nieuwe muziek.”

Waarom deze applicatie?

“Het idee voor 6tunes is ontstaan tijdens een feest in Palo Alto (VS). Tijdens het feest werd gretig gebruik gemaakt van Youtube om muziek af te spelen. Om te zoeken en tegelijk muziek af te spelen op Youtube moesten er meerdere vensters open staan. Bovendien bleek het lastig om een playlist van nummers klaar te zetten. 6tunes begon dan ook als zoekapplicatie voor Youtube waarmee mixtapes gemaakt konden worden. Om toegang te hebben tot zowel je eigen muziek als die van je vrienden is 6tunes later geïntegreerd in Facebook.”

Hoe werkt de applicatie?

“Wanneer je start met het gebruik van 6tunes wordt gevraagd of 6tunes een connectie kan maken met Facebook. Hier wordt een lijst van je vrienden opgehaald en je ziet wie van je vrienden 6tunes gebruiken. Vervolgens kun je de mixtapes beluisteren en zelf mixtapes maken. 6tunes speelt continue een selectie van door je vrienden en door jezelf geselecteerde muziek.”

 

Wat zijn de facts?

“Er wordt nu ongeveer vier maanden gewerkt aan 6tunes. In eerste instantie was 6tunes te downloaden als een desktop applicatie. Na feedback van gebruikers zijn we geswitched naar een webbased versie. Twee weken geleden is deze online gekomen en verzamelen we feedback van gebruikers. Inmiddels zijn meer dan 100 gebruikers actief, en het aantal aanmeldingen groeit snel. We laten de komende maand maximaal 5000 gebruikers toe en zullen dit langzaam uitbreiden.

6tunes heeft als doel het ontdekken van nieuwe muziek. 6tunes biedt daarnaast de mogelijkheid direct op bol.com (Nederland) of Amazon.com (VS) de door vrienden geselecteerde nummers aan te schaffen. Middels affiliatieprogramma’s hopen we 6tunes gratis aan gebruikers aan te kunnen bieden.”

Wie maakt de applicatie?

“Momenteel wordt 6tunes vrijwel volledig ontwikkeld door mijzelf. Tijdens de start van 6tunes is samengewerkt met ontwikkelaars op Stanford Universiteit (Dean Eckles – Stanford Computer Science Major en Joris Jansen – PhD student bij de Technische Universiteit Eindhoven en Stanford University). Advies over vormgeving komt van Elke Daemen – User Centred Designer bij Philips Research.

Ik werk zelf als Research Scientist bij Philips research en ben bezig met een promotie aan de faculteit Industrial Design van de Technicsche Universiteit Eindhoven. Ik breng een derde van mijn tijd door als visiting scholar op Stanford University, Stanford, CA, USA. Per 1 Januari zal 6tunes proberen ook in de VS voet aan de grond te krijgen.”