Gespot

AboutAnalytics: Alles over web analytics

0

Welk voordeel kun je halen uit web analytics? Een gesprek met Mieszko Czyzyk van GoalGorilla over AboutAnalytics.

Wat doet de site?

“Met AboutAnalytics kun je zien welke web analytics pakketten in jouw branche worden gebruikt. Daarnaast kun je de web analytics aanbieders vergelijken op voor- en nadelen en ideeën opdoen hoe web analytics je concurrentievoordeel kan geven.

AboutAnalytics scant elke maand de web analytics marktaandelen binnen verschillende sectoren en branches in Nederland.  Naast inzicht in marktaandeel geven we een overzicht van de vele web analytics pakketten. Op termijn moet AboutAnalytics uitgroeien tot een verzamelpunt van vergelijkingsinformatie. Op die manier kunnen marketeers, webmasters en web- of businessanalisten  een betere keus maken uit de verschillende web analytics oplossingen.”

Waarom deze site?

AboutAnalytics is het resultaat van een uit de hand gelopen onderzoek aan de Universiteit Twente van Master student Industrial Engineering Taco Potze. De originele opzet was om iets te zeggen over web analytics gebruik en online performance. Als tussenstap heeft hij in april dit jaar een marktonderzoek naar web analytics uitgevoerd. Op dat moment kwam het idee om de markt maandelijks in de gaten te houden, om zo te speuren naar bepaalde trends.

Interessant genoeg volgt uit eerder genoemd web analytics marktonderzoek, dat Google Analytics de nieuwe marktleider is in Nederland. Een jaar gelden waren de rollen nog omgedraaid met een marktaandeel van 25% voor Sitestat en 24% voor Google Analytics.”

Hoe werkt de site?

“Op de frontpage kun je zelf een site opgeven om te checken op een web analytics toepassing. Verder zijn de twee belangrijkste secties van AboutAnalytics ‘sectoren & branches’ en ‘aanbieders’.

In ‘sectoren & branches’ worden de resultaten van de maandelijkse scan gepresenteerd. Interactieve pie-charts geven je een snel overzicht van de sector. De specifieke gegevens per branche zijn toegankelijk na gratis inschrijving. Zo kan bijvoorbeeld van de top 100 adverteerders in Nederland individueel bekeken worden welk web analytics pakket ze gebruiken.

In ‘aanbieders’ worden de functionaliteit, voor- en nadelen, technische zaken en niet te vergeten: de prijskaartjes van de webstatistieken pakketten vergeleken. Dit gedeelte wordt momenteel nog uitgebreid. Zo wordt er gewerkt aan een innovatieve manier om een vergelijking tussen aanbieders weer te geven.”

Wat zijn de facts?

“AboutAnalytics is enkele dagen live en wordt positief ontvangen. De eerste dagen zijn er meer dan honderd website scans uitgevoerd en is er contact geweest met verschillende organisaties over webstatistieken. We zijn in gesprek met Webanalisten.nl over een maandelijkse samenwerking. Op lange termijn wordt onderzocht of AboutAnalytics geschikt is als (internationaal) platform waar web analytics aanbieders zelf een sectie kunnen onderhouden. Hiervoor zal een maandelijkse bijdrage worden gevraagd om de ontwikkelkosten te dekken.”

Wie maakt de site?

AboutAnalytics is een initiatief van GoalGorilla. De site moet naamsbekendheid en leads opleveren voor GoalGorilla.”