Gespot

Afvalscheidingswijzer: Waar hoort wat?

0

Mag de pizzadoos wel of niet in de afvalbak? Een gesprek met Hans van Dijk van Milieu Centraal over de Afvalscheidingswijzer.

Wat doet de applicatie?

“De Afvalscheidingswijzer geeft van bijna zevenhonderd afvalproducten aan waar ze thuishoren, dus in welke afvalbak. Als je twijfelt of een theeglas in de glasbak mag, vind je de oplossing in de Afvalscheidingswijzer (een theeglas hoort overigens in de vuilnisbak, een glazen fles in de glasbak). Er is geen andere vraagbaak die zoveel afvalproducten bij elkaar heeft gezet.”

Waarom deze applicatie?

“Uit recent onderzoek blijkt dat het scheiden van afval populair is bij consumenten. Ze willen graag wat doen voor het milieu, maar weten vaak niet hoe. Het is goed om aan te sluiten bij de behoefte en het gemakkelijker te maken. Met de Afvalscheidingswijzer heb je het programmaatje om afval te scheiden altijd bij de hand om meteen te raadplegen. Daarbij komt dat afval scheiden grondstoffen en energie scheelt en het goedkoper is.”

Hoe werkt de applicatie?

“De Afvalscheidingswijzer applicatie is gratis te downloaden in de iTunes winkel van Apple. Hij is geschikt voor alle iPhones, dus ook voor de eerste generatie. De bediening is simpel. Je kunt zoeken via een zoekscherm, of een scrollbare lijst. Er zijn twee lijsten: één met alle afvalproducten en één met alle afvalsoorten.

Bij de afvalsoorten staat een uitleg om aan te geven wat er met het gescheiden afval gebeurt. Wie bijvoorbeeld een afvalproduct opzoekt – als een pizzadoos – ziet bij welk afval het hoort en wat voor soort afval dat is. Een doos van een bezorgpizza mag de vuilnisbak in, want het is restafval. Een doos van een diepvriespizza mag bij het oud papier. Om de applicatie nog aantrekkelijk te maken zijn er zoveel mogelijk foto’s geplaatst bij de afvalproducten.”

Wat zijn de facts?

“De informatie komt van Milieu Centraal en is onafhankelijk en betrouwbaar. Als je afvalproduct niet vermeld staat, kan je via het Informatiescherm contact opnemen met Milieu Centraal, waarna de voorlichtingsorganisatie uitzoekt waar het afval hoort. De eerste week na het verschijnen van de Afvalscheidingswijzer voor de iPhone is de applicatie zevenhonderd keer gedownload.”

Wie maakte de applicatie?

“Nadat initiatiefnemer Arno Vlooswijk van World of Warmth met het idee kwam om mensen te bereiken via een iPhone, zijn we met Milieu Centraal er direct op in gegaan.”