Gespot

Alkmaar.Vandaag.nl: De digitale spil van de samenleving

0

De hyperlokale site Alkmaar.Vandaag.nl is met Hoofddorp.Vandaag.nl de eerste van de 35 lokale sites die krantenuitgever HDC Media in haar verspreidingsgebied lanceert. In gesprek met Wim Wegman, chef internetredactie HDC Media en projectleider Vandaag.nl.

Wat is het?

“Alkmaar.Vandaag.nl is een hyperlokale site onder redactie van het Noordhollands Dagblad. Het is de plek waar bezoekers al het nieuws over Alkmaar kunnen vinden – van het NHD, maar ook van verenigingen, clubs en instellingen en van andere bezoekers. Ze kunnen ook zelf hun nieuws, aankondigingen, oproepen, foto’s en video’s kwijt. Alkmaar.Vandaag.nl moet uitgroeien tot de spil in de lokale gemeenschap. Wil je als bewoner een actie opzetten? Zet een oproep op Alkmaar.Vandaag.nl. Breng je stadsgenoten in beweging. En de belangstelling van de krant krijg je er gratis bij.”

Waarom dit initiatief?

“Door personeelsreducties en door inkrimping van het aantal krantenpagina’s is er steeds minder plaats voor hyperlokaal nieuws in de kranten. Daarmee zetten de regionale kranten van HDC Media (naast NHD, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant) zichzelf wel in een spagaat, want juist dat hele lokale nieuws is zeer onderscheidend. Doordat er steeds meer mogelijkheden komen om nieuws en reacties te delen op internet, wil HDC Media het platform inzetten om verloren terrein terug te winnen.

Het initiatief is uniek omdat de redactie een heel belangrijke rol speelt. Waar andere platforms zichzelf moeten bedruipen, of afhankelijk zijn van goedwillende amateurs, worden de Vandaag-sites gevoed en beheerd door de 250 vaste redacteuren van HDC Media. Hun inzet komt hun eigen werk ook ten goede, want een goed beheerde Vandaag-site is een prachtige nieuwsbron voor de papieren krant. Om dat te stimuleren wordt er voortdurend over en weer naar elkaar verwezen. Met succes, want al in het eerste weekend leverde Alkmaar.Vandaag.nl een mooie primeur op over een geheime vergadering over een nieuw ziekenhuis in Alkmaar.”

Hoe werkt het?

“Op Alkmaar.Vandaag.nl staat het nieuws over Alkmaar van de redactie van het Noordhollands Dagblad. De bijdragen van bezoekers spelen echter een belangrijke rol. Die berichten kunnen zij zelf plaatsen via de button ‘Plaats uw eigen nieuws’. Met een reeks verenigingen en instellingen in Alkmaar heeft de redactie afspraken gemaakt over het zelf insturen van oproepen en persberichten. Daar wordt, net als bij het zelfs plaatsen door bezoekers, al heel veel gebruik van gemaakt. De verenigingen krijgen bovendien de ruimte voor speciale acties. Zo heeft het dierenasiel op de site een in het oog springende plek om een nieuw thuis te zoeken voor zijn dieren.”

Wat zijn de facts?

“De Vandaag-sites moeten hun inkomsten halen uit online-advertenties. Daarvoor worden nu doelgroepen benaderd waarvoor de papieren krant te duur was en de ‘grote’ nieuwssites te breed – inderdaad, de kleine lokale adverteerder. Verder worden er betaalde partnerschappen afgesloten met instellingen en bedrijven. Die krijgen tegen een vergoeding extra, in het oog springende ruimte op de site.

De eerste ervaringen met de sites, die 29 januari 2011 officieel live gingen, zijn zeer positief. Talloze bezoekers en verenigingen hebben meteen vanaf dag één hun berichten op de site geplaatst. De interesse van lokale adverteerders is groot en de bezoekers hebben hun weg naar Alkmaar.Vandaag.nl en Hoofddorp.Vandaag.nl gevonden. De eerste paar dagen telde de site 5.500 unieke bezoekers die samen goed waren voor 26.000 pageviews.”

Wie is betrokken?

“Het project is opgezet door projectleiders Danny Aloserij (Interactieve media) en ondergetekende (Wim Wegman). We hebben dat gedaan in nauwe samenwerking met redactie, commercie, techniek en oplage. Enkele belangrijke functionaliteiten zijn met andere partijen ontwikkeld. Zo is het interactieve kaartje op de site verzorgd door het Leidse bedrijf Swis, de lokale agenda door Kunst en Cultuur Noord-Holland en is de nieuwsaggregator geleverd door Howard’s Home. Om misverstanden te voorkomen: de ‘gewone’ nieuwssites van de HDC-kranten blijven gewoon bestaan.”