Gespot

Annes Amsterdam: Amsterdam door de ogen van Anne Frank

0

Vanaf 1 mei kun je op dertig bijzondere plekken in Amsterdam met de mobiele applicatie Annes Amsterdam de geschiedenis van Anne Frank en haar tijdgenoten op de plek zelf verkennen. Annemarie Bekker, betrokken bij de ontwikkeling van de app, vertelt.

Wat is Annes Amsterdam?

“Met Annes Amsterdam bekijk je persoonlijke verhalen, filmbeelden en unieke foto’s van toen op de locatie nu. Zo zie je beelden van Anne Frank en haar vriendinnen op het Merwedeplein, de intocht van de Duitse troepen op het Rokin en de razzia op het Jonas Daniël Meijerplein. Door de koppeling van heden en verleden, zie je de stad met andere ogen en komen de gebeurtenissen uit de oorlog tot leven. Annes Amsterdam is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits en is geschikt voor smartphones met iOS, Android en WP7.”

Waarom dit initiatief?

“De app maakt deel uit van het project ‘Het Amsterdam van Anne Frank’. Met dit project wil de Anne Frank Stichting meer bewustzijn creëren over gebeurtenissen in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eerder werd de website Het Amsterdam van Anne Frank gelanceerd. Deze site bevat niet eerder op internet gepubliceerde verhalen van ooggetuigen over Amsterdam voor en tijdens de oorlog. De realisatie van de app is een cadeau van Repudo en LBi aan de Anne Frank Stichting. Zij dragen hiermee bij aan een innovatieve manier om het publiek te informeren en te betrekken bij de geschiedenis van Amsterdam. De Anne Frank Stichting wil de oorlogsgeschiedenis van de stad op deze nieuwe manier beter bekendmaken.”

Hoe werkt Annes Amsterdam?

“Je kunt de verhalen, films en foto’s oppakken en verzamelen in een digitaal album op je telefoon. Deze persoonlijke, niet eerder op internet gepubliceerde, verhalen van Joodse en niet-Joodse getuigen geven een beeld van het leven tijdens de bezetting. Ook de periode voor en na de bezetting komt aan bod om de Amsterdamse oorlogsgeschiedenis in een breder perspectief te plaatsen. De opgepakte items linken naar de website Het Amsterdam van Anne Frank, die een visuele tijdlijn bevat en verdieping biedt. Ook kun je de items per e-mail versturen en via Facebook en Twitter anderen aansporen om de app te gaan gebruiken.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“De app is in de eerste 24 uur meer dan 4.500 keer gedownload. Om de app te introduceren is er van 2 tot 8 mei een postercampagne in de stad. Bioscoop Tuschinski maakt de campagne rond Annes Amsterdam financieel mogelijk door de opbrengst van een veiling van hun oude tapijt aan de Anne Frank Stichting te schenken. De oorlogsgeschiedenis van deze oudste bioscoop van Amsterdam is zowel op de app als op de website te volgen.”

Wie zijn er betrokken bij Annes Amsterdam?

“De Anne Frank Stichting, Repudo en LBi hebben bij de gezamenlijke ontwikkeling van Annes Amsterdam hun krachten op historisch, technologisch en creatief vlak gebundeld.”