Gespot

AppyBook: Interactieve kinderboeken op de iPad

0

AppyBook is een boekenplankapp, waarmee kinderen van 2 tot 10 jaar interactieve boeken kunnen lezen en beleven. Marije van der Togt, bedenkster en eigenaresse van Appybook, vertelt.

Wat is Appybook?

“Met een interactief kinderboek van AppyBook kunnen kinderen in de leeftijd van 2 tot 10 jaar verhalen lezen én beleven op de iPad. Ouders die het educatieve met het interactieve willen combineren kunnen in de Appstore de gratis AppyBook-app downloaden. De winkel van AppyBook bouwt aan een prachtige verzameling kinderboeken van diverse uitgevers. De verhalen bevatten speciaal gecomponeerde muziek, ze kunnen door een verhalenverteller worden voorgelezen, kinderen kunnen spelletjes doen en kleurplaten maken. Kortom, AppyBook laat kinderen avonturen beleven op de iPad.”

Waarom dit initiatief?

“Net als andere ouders vind ik het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd boeken gaan lezen. Daarom ben ik vorig jaar op zoek gegaan naar leuke en interactieve Nederlandse boeken op mijn iPad. Aangezien er nauwelijks aanbod was, besloot ik dit zelf te gaan ontwikkelen. Ik heb samenwerking gezocht met uitgevers van kinderboeken (Uitgeverij Luister, De Fontein, Uitgeverij Holland en de Harmonie). Met AppyBook wil ik kinderen verhalen laten lezen én beleven, dankzij de mogelijkheden die de iPad biedt. Op deze manier wil ik mijn bijdrage leveren aan de nieuwe manier van verhalen vertellen aan kinderen.”

Hoe werkt Appybook?

“Door AppyBook gratis te downloaden in de Appstore, kom je in de AppyBook-winkel terecht. Daarin vind je de interactieve boekjes van AppyBook. We hebben nu 2 boeken in drie talen in de winkel. Eind 2011 hebben we zeker 30 boeken. Elke maand publiceren we nieuwe boeken om uit te kiezen.

Accepteer cookies

Als je AppyBook eenmaal hebt gedownload, kunnen kinderen steeds een nieuw avontuur beleven of hetzelfde avontuur nog een keer. Als je in AppyBook een boek kiest, staat dat op jouw persoonlijke boekenplank. Je kunt het dus altijd binnen de app terugvinden en lezen, geen gezoek door de Appstore. Zo heb je altijd je avonturen bij de hand.”

Wat zijn de facts?

AppyBook is op 9 september gelanceerd op de iPad en gratis te downloaden in de Appstore. Een boek kost gemiddeld €3,99. Er werken nu 4 uitgeverijen van kinderboeken aan dit initiatief mee en 1 onafhankelijk team met een schrijver, illustrator en componist. Er staan nu 2 boeken in drie talen op de app, én 1 gratis te downloaden voorproefje. Eind 2011 zullen 30 boeken zijn gepubliceerd. We worden sinds lancering veel benaderd door onafhankelijke auteurs en designers die een interactief boek willen maken.”

 

Wie is er betrokken?

“Ik heb de app zelf bedacht. De software waar we gebruik van maken is van Woodwing. De app is verzorgd door Publiqare. Het design door Yes2web. We werken nu samen met vaste vormgevers, vertalers en een componist.”