Gespot

AskACitizen: Vragen stellen aan inwoners andere landen

0

Een internationaal platform waar vragen gesteld en beantwoord worden. Frankwatching in gesprek met Marcel Wickel over AskACitizen.

Wat doet de site?

“AskACitizen is een platform waar mensen vragen kunnen stellen aan inwoners van landen. Vragen worden door ‘citizens‘ beantwoord. De site brengt wereldwijd ‘citizens’ met elkaar in contact om hun persoonlijke ervaringen, ideeën en kennis te delen. Dit met als uiteindelijke doel het vergroten van begrip door het bieden van een breder, genuanceerder beeld van wereldwijde en lokale ontwikkelingen.

Er bestaan meerdere vraag- en antwoordsites. AskACitizen richt zich op vragen over landen en de antwoorden van mensen die daar wonen.”

Waarom deze site?

“De verkiezing van Obama was wereldwijd een opzienbarende gebeurtenis omgeven door een heftig mediacircus. Maar wat vond de Amerikaan er eigenlijk van? Er waren een hoop peilingen en mediaberichten maar het bleek lastig dat aan een Amerikaan zelf te vragen.

Bij velen leeft de behoefte aan het horen en vertellen van een persoonlijk verhaal over dingen die gebeuren in een land. Wat vindt of ondervindt iemand zoals jij en ik er nu eigenlijk van?”

Hoe werkt de site?

“Het begint altijd met een vraag. Het kan gaan om grote en kleine vragen; over politiek, economie, cultuur en religie; maar zeker ook toerisme, uitgaan en entertainment. Bezoekers kunnen uit een lijst van landen het land selecteren waaraan ze een vraag willen stellen. Deze wordt gemaild naar de leden van AskACitizen die zich voor dat land hebben opgegeven. Vragen worden per land ook via Twitter verspreid, alle landen kunnen dan ook via Twitter gevolgd worden. Koeweit heeft bijvoorbeeld al 60 followers.

Een vraag kan door meerdere mensen beantwoord worden, mogelijk met een verschillende zienswijze.”

Wat zijn de facts?

“Claudia Stein stelde de allereerste vraag. Zij vroeg aan Amerikanen: “Has the recession affected you personally?” Daarmee voelde de Canadese direct aan wat het idee achter AskACitizen is.

AskAcitizen 1.0 is sinds juni 2009 live. Er staat een site waar vragen gesteld en beantwoord kunnen worden. Er is nog  weinig promotie gedaan, toch zien we dat er al een aantal vragen is gesteld. Bovendien zien we spontane aanmeldingen uit Taiwan, Australië, Pakistan, Schotland, Nicaragua, Japan, Amerika, Libië, Brazilië, Tunesië, Mongolië, Canada en uiteraard uit Nederland om vragen te beantwoorden.”

Wie maakt de site?

Ask A Citizen wordt ontwikkeld door mij (Marcel Wickel) en mede-initatiefnemers Mark de Brauw in samenwerking met 80beans.com. Mark en ik zijn tevens de oprichters van Buurtenonline, het huidige Buurtlink. Het team werkt vanuit Amsterdam.”