Gespot

Beagle: Reis live mee in het kielzog van Darwin

0

Volg 24/7 de clipper Stad Amsterdam. Een gesprek met Eef Grob van de VPRO over de Beagle site.

Wat doet de site?

“Op de site van VPRO’s Beagle kijk je via de webcam 24 uur per dag, 7 dagen per week LIVE mee met de clipper Stad Amsterdam, het schip waarmee de VPRO in het kielzog van Charles Darwin vaart. Alle VIP-gasten, wetenschappers en redacteuren aan boord doen verslag van hun ervaringen op deze ongelooflijke wereldreis in foto’s en blogposts, en gaan in gesprek met het publiek via comments.

Een speciale filmcrew maakt “Beagle Scheepsjournaals” die alleen online te zien zijn. Wekelijks is er de “Tweagle”: een unieke Twitter-afterparty na de tv-uitzending waarin de crew aan boord via de webcam in gesprek gaat met Twitteraars.

De site is het verzamelpunt van alle crossmediale Beagle-uitingen: artikelen uit de VPRO Gids of van Wetenschap24, radioreportages gemaakt voor Radio 1 of Noorderlicht Radio, en natuurlijk vind je er alle tv-uitzendingen. Maar je hoeft niet naar de Beagle-site om de reis te blijven volgen: met speciale Beagle-widgets kun je de live webcam-stream mét dashboard meenemen naar je eigen online omgeving, en de Beagle is natuurlijk ook mobiel.

Waarom deze site?

“Zo’n wereldreis met een driemaster wordt niet elke dag gemaakt. Daarom streven we ernaar met de Beagle-site zoveel mogelijk mensen mee te laten reizen. Bijvoorbeeld met de “live widget” die zowel op de Vensters- als op de Wereldkaart-view centraal staat. Verder hebben we ingezet op personalisatie: met de “Beagle op jouw site” kun je onder meer je eigen rss-widget of –feed samenstellen, en zo die verhalen blijven volgen die jij interessant vindt. In de navigatie hebben we ons onder meer laten inspireren door de ‘zwevende navigatie’ van Nalden: geen vast stramien maar ook hier de mogelijkheid om de homepage naar eigen smaak in te richten.”

Hoe werkt de site?

“Er zijn 2 ‘views’ op de inhoud: Vensters of Wereldkaart. Op de Wereldkaart (pas op: zware pagina) zie je de hele route met geo-tagged inhoud, die je eenvoudig kunt filteren op Type, Persoon of Categorie. De Vensters bieden een klassiekere manier van browsen: blader door alle foto’s, blogposts, audio of video en ontdek wat “de Beagles” in de afgelopen 4 maanden al hebben meegemaakt.

Onder “Beagle op jouw site” kun je je eigen rss-widget maken en vind je de embed-code van de live widgets. Vergeet ook niet je te abonneren op de nieuwsbrief en de gratis SMS-alerts, die je waarschuwen als er iets bijzonders op de webcam te zien is. Deze videostream kun je uiteraard ook mobiel bekijken. Tot slot is de Beagle te vinden op Twitter, Hyves, Flickr, YouTube en Facebook.”

 

Wat zijn de facts?

“Tot nu toe gemiddeld zo’n 300.000 pageviews per week, door zo’n 30.000 bezoekers, die samen zo’n 5000 reacties hebben geplaatst. De widgets zijn in deze cijfers nog niet meegerekend. Op de social networks hebben we bijna 2000 fans op Facebook, duizenden Twitter-followers, en tegen de 40.000 pageviews per week op YouTube.”

Wie maakt de site?

“Concept & projectleiding van de Beagle site is in handen van VPRO Digitaal  en VPRO Beagle. Design en techniek wordt gedaan door Media Monks en (bijna) alle gasten, wetenschappers en redacteuren die meedoen aan het Beagleproject vormen de redactie.”