Gespot

Business-Breaks: Korte stilte-oefeningen voor meer rust & balans

0

Business-Breaks zijn oases van rust en bronnen van kracht van ongeveer vijf minuten, aangeboden in een app. De geluidstechniek zorgt voor razendsnelle ontspanning en de affirmaties bereiden voor op verschillende uitdagingen door de dag heen. Myriam Baaten, initiatiefneemster, vertelt.

Wat is het?

"Business-Breaks helpen je snel lichamelijk en geestelijk te ontspannen op momenten dat je dat nodig hebt en fijn vindt. Aan het begin van de werkdag, tijdens het werk en na afloop. Je pakt je mobiele telefoon of mp3 speler, kiest er een uit en laat je begeleiden. Na de ontspanningsoefening volgen er affirmaties gericht op de specifieke situatie in het werk. Affirmaties zijn korte zinnen die kracht en vertrouwen geven. Ze maken je sterker waardoor je beter gefocust en vanuit je eigen kracht en creativiteit kunt werken. Herhaling van de affirmaties in diepe ontspanning (lagere hersenfrequentie) zorgen ervoor dat je ernaar gaat handelen en leven. In diepe ontspanning bestaat er geen "ja maar".

Om snel en diep te kunnen ontspannen is gebruikt gemaakt van een geluidstechniek met een extreem lage frequentie die van invloed is op hersenfrequenties. De verschillende stadia van ons bewustzijn (wakker en alert, ontspannen, dromerig en in diepe slaap) zijn gekoppeld aan hersenfrequenties. Door het luisteren naar deze extreem lage frequentie sluiten je hersenen zich bij de frequentie van het geluid aan. Die korte ontspanning maakt dat je weer in je kracht komt en even afstand kunt nemen van waar je mee bezig bent. Die afstand is nodig om met nieuwe energie en ruimere blik de volgende uitdaging aan te gaan.

Om je volledig uit de waan van de dag te halen maken we in de Advanced Serie ook gebruik van de driedimensionale geluidstechniek Holophonics. Die maakt dat het net lijkt alsof wat je hoort allemaal om je heen gebeurt. Dat komt onder meer omdat je precies hoort waar het geluid vandaan komt; links, rechts, achter, voor, hoog of laag, ver of dichtbij. Deze driedimensionale geluiden en effecten brengen je in een virtuele omgeving."

Waarom dit initiatief?

"Te veel stress leidt tot gezondheidsproblemen en tot gebrek aan focus en energie in het werk. Als gevolg van de steeds hogere werkdruk en groeiende verwachtingen met betrekking tot individuele prestaties en inzet neemt de stress toe. Ook onzekerheid als gevolg van de economische omstandigheden leidt tot stress. We draven maar door om aan alle verwachtingen te voldoen. Het gevolg is dat er onvoldoende ruimte overblijft voor goede voorbereiding en creativiteit. Dit gaat ten koste van kwaliteit en resultaat en van plezier in het werk. Een bewuste break van ongeveer vijf minuten kan het verschil maken. Er zijn talloze meditatie-cd’s en -apps op de markt maar die zijn niet zoals de Business-Breaks vanuit de behoefte van organisaties en hun medewerkers ontwikkeld. Dat maakt de Business-Breaks uniek."

Hoe werkt het?

"De toepassing is heel eenvoudig. Loop je over van de stress of moet je een presentatie houden, plan schrijven, idee ontwikkelen, beslissing nemen, et cetera: cool down! Zorg voor een rustige plek, bijvoorbeeld buiten het kantoor of in een lege ruimte. Zet de koptelefoon op of doe je oortjes in en luister naar de app. De Business-Breaks nemen ongeveer 5 minuten tijd in beslag."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Na een korte pioniersfase waarin we tien Business-Breaks op CD hebben uitgebracht zijn een week geleden de website en de app live gegaan. De reacties zijn veelbelovend. Wat we horen is dat dit product naadloos aansluit bij deze tijd waarin er nauwelijks ruimte is voor zelfreflectie. Dat de Business-Breaks zowel in het belang zijn van de individuele gebruiker als van de organisatie waar hij of zij werkt wordt ook als een sterke eigenschap gezien. De oprichters zullen binnenkort ook met een mobiele site komen voor streaming. Organisaties kunnen dan op basis van het aantal werknemers licenties aanschaffen."

Wie is er bij betrokken?

"Business-Breaks is een initiatief van mijzelf, Myriam Baaten. Ik begeleid als coach en consultant sinds 1991 veranderingsprocessen bij uiteenlopende organisaties en ondernemingen. Daarbij geef ik trainingen (leiderschap, communicatie en spreken in het openbaar). Ik verdiepte me in de hypnotherapie en volgde een opleiding die leidde tot de certificering door de American Alliance of Hypnotists. Deze kennis heb ik gebruikt voor de Business-Breaks die ik in samenwerking met sound designer & researcher Daniel Schotsborg ontwikkelde. Hij tekent voor de geluidstechniek met extreem lage frequenties en holophonics (driedimensionaal). Na het conservatorium specialiseerde hij zich in multi-zintuigelijke ervaringen en geluidsfrequenties en het effect daarvan op hersenen en lichaam. Zijn vernieuwende geluidstechniek en mooie toepassing daarvan maakt het product compleet en uniek."

Bron:   Business-Breaks  - Download