Gespot

C-buddy: Claimt vergoeding na vluchtvertraging of -annulering

0

Problemen ondervonden met je vlucht? Geef het door en C-buddy doet de rest. Carla van den Berg, betrokken bij de ontwikkeling van C-buddy, vertelt.

Wat is C-buddy?

C-buddy helpt de reiziger met het innen van compensatie bij langdurige vertragingen, annuleringen van vluchten, omboekingen en instapweigering. Die vergoeding kan soms wel oplopen tot € 600 per persoon; de moeite waard dus om dit na te laten kijken! Het enige dat de gebruiker hoeft te doen is wat gegevens invullen en wij doen de rest. Dat kan zelfs al gedaan worden voor de klant op reis gaat. Die hoeft dus nergens meer naar om te kijken. Makkelijk toch? Bovendien werken we op “no cure, no pay” basis, dus de reiziger betaalt alleen als de compensatie wordt toegekend. We doen dat op een andere manier dan onze concurrenten en richten ons vooral op het vooraf aanmelden en het C-buddy Service Pakket.”

Waarom dit initiatief?

“C-buddy.nl is een initiatief van Calimero. Calimero richt zich op maatschappelijke ongelijkheid en helpt burgers bij onrechtmatige behandeling door bedrijven, instellingen of overheden (inclusief de belastingdienst). Ze verzamelen deze zaken en pakken ze voor de burger op. De “strijd” die reizigers moeten voeren tegen de luchtvaartmaatschappijen, is net zo’n verhaal en past dus heel goed binnen de doelstelling van Calimero.

C-buddy onderscheidt zich op diverse punten van andere concurrenten. Zo kunnen gebruikers zich vooraf aanmelden in plaats van alleen achteraf en zijn we een eenvoudige aanmeldprocedure via website en mobiele interface aan het ontwikkelen. Ook is geautomatiseerde aanlevering van de basis gegevens vanuit de backoffice van samenwerkende partners mogelijk.”

Hoe werkt C-buddy?

“Om te beginnen geeft de klant of intermediair de vlucht- en contactgegevens door via de website of mobiele interface. Dit kan voor, tijdens of na de reis en dat is alles! Wij doen de rest. De vluchtgegevens worden in de backend van C-buddy opgenomen en geautomatiseerd gecheckt met de oorspronkelijke en de actuele vluchttijden. Ook wordt er gekeken naar eventuele uitzonderlijke omstandigheden. De klant en intermediair krijgen een aantal dagen na de laatst gevlogen vlucht een bericht of er mogelijk recht is op vergoeding (of niet ) gebaseerd op de dan bekende gegevens. Zijn de vluchten niet geannuleerd of langdurig vertraagd geweest, dan wordt dat netjes via de e-mail doorgegeven. In hetzelfde mailtje wordt nog even nagevraagd of de klant eventueel andere ongemakken heeft ondervonden, zoals een omboeking of een instapweigering. Dat kan dan alsnog worden doorgegeven.

Is de check daarentegen positief,  dan wordt het proces opgestart om de vergoeding bij de luchtvaartmaatschappij te innen. Inclusief  juridische stappen waar dit nodig zal zijn. Bij succes wordt de compensatie aan de reiziger uitgekeerd minus de  vergoeding.”

 

Wat zijn de facts?

“De website is net gelanceerd en cijfers zijn derhalve nog niet beschikbaar. Wel relevant is het snel stijgende aantal cases die via samenwerkende reispartijen binnenkomen, waarvoor momenteel al flinke aantallen claims in behandeling zijn. De eerste positieve resultaten zijn dus bereikt.

We kunnen naar keuze werken op basis van “no cure no pay” waarbij er 22% per persoon over de uit te betalen compensatie wordt ingehouden bij succes. Het kost de klanten dus niets als er niets wordt uitgekeerd. Samenwerkende reisbedrijven kunnen hun klanten als additionele service het C-buddy Service pakket aanbieden. Indien de vluchten gelijk bij boeking worden aangemeld, kan het eigen risico worden afgekocht tegen betaling van € 5 per persoon. Er wordt dan 100% uitgekeerd.

Voor bedrijven is een Corporate Account propositie in abonnementsstructuur ontwikkeld vanaf € 150 per jaar exclusief BTW, afhankelijk van het aantal reizen per jaar. Bij 2 succesvolle claims is dit al terugverdiend, want 22% is gemiddeld €88 per claim.”

Wie is er betrokken bij C-buddy?

“Maarten ter Linde is de oprichter en initiatiefnemer van C-buddy, samen met vennoot Soerin Badloe. De sales, marketing en het projectmanagement heb ik, Carla van den Berg, in handen. Onze technische partner is Wikasso.”