Gespot

Cadeau.nl: In 3 stappen het perfecte cadeau

0

Op Cadeau.nl vind je in 3 stappen het perfecte cadeau dankzij de slimme adviestool Sophie. De webshop specialiseert zich in cadeaus met karakter. Arjen van der Veer, medeoprichter, vertelt over de website.

Wat is Cadeau.nl?

“Sophie is een zelflerende cadeau-adviestool. Sophie is onze afkorting voor Sophisticated Present Engine. We hebben er een jaar aan gewerkt. Het is de drijvende kracht geweest voor ons om een cadeau webshop te openen. De techniek achter Sophie is gebaseerd op collaborative filtering. De kracht van collaborative filtering is wellicht bekend van muziek website Last.fm. Met deze techniek geeft Sophie in 3 simpele stappen een voor jou relevante top 10 van best passende cadeaus. Het leuke is dat de techniek hierachter op allerlei andere gebieden is in te zetten.”

Waarom dit initiatief?

“We speelden al een tijd met de gedachte om een product adviestool te maken. Eerst voor het aanraden van onbekende whiskymerken en later hebben we de technologie toegepast op cadeaus. Wat veel webshops aanbieden zijn slechts filters op hun assortiment. Wat we wilden doen is ook iets subjectiefs als smaak proberen te vangen en dan kom je al snel uit bij advies van gelijkgestemden. Toen we voor het eerst op een cadeaubeurs in Parijs kwamen zagen we pas hoeveel prachtige producten niet in Nederland verkrijgbaar waren, vanaf toen is het project uit de hand gelopen en uitgegroeid tot een volledige webshop.”

Hoe werkt Cadeau.nl?

“De meeste adviestools werken op basis van gerelateerde verkopen of vanuit de voorkeur van de webshop. Amazon geeft de ideale tennisschoen bij een tennisracket (het welbekende ‘andere klanten kochten’), wat erg leuk is als je weet dat je een tennisschoen wilt, maar waardeloos als je helemaal geen idee hebt wat je wilt hebben. Andere adviestools zijn volledig met producten die kenmerken hebben die door de webshopeigenaar worden bepaald, waardoor je vaak hele rare en foute aanbevelingen krijgt. Zo kun je bij sommige webshops iets geven aan je zwangere oma of aan je afgestudeerde baby.

De manier waarop Sophie werkt is dat klanten speels door een quiz worden geleid en zo zelf attributen aan producten koppelen, wij hoeven als webshop dus helemaal geen kenmerken meer aan producten toe te kennen, dat doet het publiek voor ons, een vorm van ‘crowdsourcing’. Tegelijkertijd wordt de consument gedwongen na te denken over de persoon aan wie zij iets geeft en wordt speels door ons assortiment geloodst. Een win-win situatie voor zowel webshop als consument!”

 

Wat zijn de facts?

“We zijn pas net uit de bèta-fase en nu al zien we sterke, statistisch, significante correlaties ontstaan. Wanneer nog meer gebruikers onze cadeauquiz hebben ingevuld, kunnen we de vragen die de meest sterke onderscheiding geven tegenover elkaar zetten. Hierdoor zal de quiz voor de gebruiker een nog beter resultaat opleveren. De reacties die we op dit moment van klanten krijgen reiken van ‘Ik zou dit de hele dag wel kunnen doen’ tot ‘Ik vind het zelf scouten van cadeautjes toch leuker’. Gelukkig hebben we de laatste categorie klanten ook voldoende te bieden in onze webshop. Op termijn kunnen we de techniek uitlenen aan hele andere sectoren, denk bijvoorbeeld aan grote galeries die op basis van je smaak kunstsuggesties kunnen geven.”

Wie is er betrokken bij Cadeau.nl?

Cadeau.nl is opgericht door vier vrienden, allen ondernemers. Onder andere door Rogier van Willigen en Arjen van der Veer. Rob van der Veer is freelance-softwareontwikkelaar voor o.a. TNO en Mischa Tan, politicoloog en inkoopspecialist. Bij cadeau.nl zijn dagelijks 12 man aan de slag.”

Bekijk ook onderstaande infographic over de adviestool Sophie. Klik op de afbeelding voor een vergroting.