Gespot

CHAINels: Het eerste sociale netwerk voor B2B

0

logo_chainelsCHAINels is een nieuw social networking platform voor business-to-business. Via CHAINels kun je als organisatie contact onderhouden met relevante relaties, informatie delen en je verbinden met andere organisaties. Shahid Suddle vertelt over de gedachte achter deze nieuwe netwerksite.

Wat is CHAINels?

“CHAINels is de eerste internationale business-to-business netwerksite en wordt geïntroduceerd in New York op 1 november 2011. De Nederlandse lancering vindt plaats op de TU Delft op 11 november 2011. In CHAINels is het concept businessmedia verwerkt, de tegenhanger en professionele opvolger van social media. CHAINels heeft unieke eigenschappen ten opzichte van social networks als LinkedIn, Twitter en Facebook. Waar bij deze social networks de persoon centraal staat, staat bij CHAINels het bedrijf, de organisatie of het merk centraal in alle communicatie. Bedrijven, bedrijfsonderdelen en organisaties vormen op deze manier een digitaal en professioneel bedrijfsnetwerk. Een andere uniek voordeel van CHAINels is dat bedrijven vraag en aanbod op elkaar kunnen afstemmen. Dit wordt bereikt met geavanceerde algoritmes. Bedrijven kunnen hun bedrijfsnetwerk hiermee eenvoudig en effectief uitbreiden. Op lange termijn moet dat leiden tot meer winst voor een bedrijf. Oftewel: CHAINels is de Facebook voor bedrijven.”

Waarom dit initiatief?

“Veel bedrijven hebben geen beleid over hoe social media ingezet kan worden voor bedrijfsdoeleinden. Communicatie via social media vindt meestal plaats op persoonlijke titel. Bovendien zijn social media netwerken met name geschikt voor de business-to-consumer markt. Communicatie vanuit een bedrijfsbelang is professioneler en gericht op business-to-business. Daarom is het initiatief genomen om wereldwijd een professioneel businessmedianetwerk te lanceren, waarin de belangen van bedrijven centraal staan en de communicatie vanuit het bedrijfsbelang plaatsvindt en niet op persoonlijke titel. CHAINels kan gebruikt worden om zakelijk contact te onderhouden met relevante relaties. Bedrijven kunnen vraag en aanbod voor diensten en producten op elkaar laten aansluiten, waardoor ze leren over gerelateerde bedrijven. Met CHAINels worden optimale bedrijfsnetwerken- en ketens opgezet en effectief uitgebreid, waardoor suboptimale sociale netwerken voor zakelijk gebruik overbodig worden.”

Hoe werkt CHAINels?

“Een bedrijf kan een account aanmaken op de website. Vervolgens kan een bedrijf chains (relaties/connecties) aanbrengen binnen het netwerk. Deze chains vormen de relaties van dat bedrijf en verbindt hiermee bedrijven en organisaties met andere bedrijven en organisaties, waarmee informatie gedeeld kan worden. Een bedrijf kan zijn specifieke vraag en aanbod invullen (bijvoorbeeld een bepaalde expertise en/of producten). Op basis hiervan biedt CHAINels ‘recommended chains’ aan, waarmee op de vraag en aanbod van de aansluiting wordt ingespeeld. Hiermee wordt doeltreffende netwerkuitbreiding mogelijk. Een bedrijf kan haar account gemakkelijk koppelen met bestaande corporate profielen op LinkedIn, Twitter en Facebook, waardoor informatie over andere netwerken eveneens kan worden gedeeld.”

 

Wat zijn de facts?

“De bedoeling is dat er binnen vijf jaar tien miljoen bedrijven aangesloten zijn op CHAINels. Inkomsten worden vanaf 2013 verwacht via ‘featured’ recommended supply and demand, search results en recommended chains. Wij verwachten dat CHAINels op den duur een groot aandeel gaat verwerven in social media en marktleider gaat zijn in de business media.”

Wie is er betrokken bij CHAINels?

“Op dit moment zijn er vijf bedrijven bij het concept betrokken, variërend van de medeoprichters tot ICT-bedrijven en communicatieadviseurs. Daarnaast zijn ook acht commerciële bedrijven betrokken bij dit concept, die het concept binnen hun netwerk gaan verspreiden.”

Update 28 maart 2014

CHAINels begon als een interactieve Gouden Gids en een bedrijven-Facebook, maar heeft zich het afgelopen jaar doorontwikkeld. Willem Buijs van CHAINels: “Wat we toen wilden – ondernemers met elkaar verbinden – willen we nu nog steeds. Maar we richten ons nu meer op ondernemerscollectieven.

We creëren nu een plek waar bedrijven makkelijk en snel kunnen sparren over alles wat van belang is voor het collectief. Van een alert bij winkeldiefstal of spookfacturen tot vacatures en straatfeesten of meningpeiling – in een mum van tijd breng je iedereen op de hoogte. Je kunt het zien als een online ondernemersvereniging – maar dan zonder ellenlange e-mails of vergaderingen.
Volgens Buijs is CHAINels het eerste online platform dat groepen ondernemers in een bepaald gebied verbindt. “We bouwen zakelijke communities waarin ondernemers snel met elkaar kunnen communiceren. Dat doen ze met een paar muisklikken via de website en de app.”

Ruim 2.000 ondernemers en ondernemingen maken gebruik van CHAINels. Variërend van hippe winkelgebieden en creatieve bedrijfsverzamelgebouwen tot hightechparken. “Binnen vijf jaar wil CHAINels de internationale standaard zijn op het gebied van B2B groepscommunicatie.”

Veelal wordt het product gefinancierd door de betrokken ondernemersvereniging of een beheerorganisatie. Ook hebben meerdere gemeenten interesse getoond gezien de mogelijkheid om ondernemers efficiënter te benaderen.