Gespot

CineCrowd: De marktplaats voor filmmakers

0

Op online platform CineCrowd ontmoeten filmmakers en -liefhebbers elkaar. Het is een plek waar filmmakers hun ideeën presenteren en het publiek vervolgens kan kiezen om deze projecten financieel te steunen. In gesprek met Roel van de Weijer.

Wat is het?

“CineCrowd is een online platform waar filmmakers en filmliefhebbers elkaar treffen: filmmakers presenteren hun filmideeën en het publiek krijgt de gelegenheid deze projecten financieel te steunen. Afhankelijk van de donatie krijgt de filmliefhebber een ‘reward’ (bijvoorbeeld een DVD van de film, filmfestival kaartjes of een bezoek aan de set), terwijl de filmmaker de kans krijgt zijn film te realiseren. Deze coproductie biedt filmmakers een alternatieve manier om hun films te financieren en filmliefhebbers een unieke kans om betrokken te zijn bij de filmproductie.

”

Waarom dit initiatief?

“Wij willen een serieus alternatief worden naast de bestaande fondsen. We merken dat er een groeiende behoefte is om direct te investeren in en betrokken te zijn bij culturele projecten… 
Na soortgelijke initiatieven op het gebied van boeken en muziek is er nu ook een platform voor crowdfunding van cinema”

Hoe werkt het?

“Een filmmaker bedenkt een filmconcept en presenteert deze met een teaser op CineCrowd, met daarbij een streefbedrag en de tijdslimiet waarbinnen hij of zij de donaties binnen wil halen. De filmliefhebber kiest de film die hem het meeste aanspreekt en afhankelijk van de hoogte van het bedrag krijg hij of zij een ‘reward’ van de filmmaker. Denk hierbij aan een bezoek aan de filmset, vermelding in de aftiteling, festivalkaartjes: alles kan.
 Als de filmmaker het streefbedrag bereikt binnen de tijdslimiet dan gaat het project  door: CineCrowd maakt het geld over en de film wordt gerealiseerd. Als de filmmaker onvoldoende supporters vindt binnen de tijdslimiet dan wordt de film niet gefinancierd en krijgen de donateurs de mogelijkheid om een ander project te kiezen.”

[vimeo]https://vimeo.com/18057550[/vimeo]

Wat zijn de facts?

“CineCrowd is op 10 februari als not for profit initiatief van start gegaan. Tijdens deze eerste week hebben de twee filmprojecten al een behoorlijke kickstart gekregen, daarnaast hebben we geweldig veel positieve reacties ontvangen. Ons concept is dan ook simpel: filmmakers zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om films te maken en het publiek vindt het geweldig om achter de schermen te kunnen kijken en tegelijkertijd een film tot stand te brengen.

Graag lichten we twee  personen uit: de regisseurs die met hun projecten momenteel op de website staan. Van regisseur Floris Parlevliet presenteert CineCrowd het project ‘Morgen is alles beter’ zijn eerste korte fictiefilm na zijn succesvolle afstudeerfilm waarmee hij in 2009 de Student Award op het Nederlands Film Festival won. Regisseur Amos leverde het tweede project ‘Ceci n’est pas un rêve’, een korte film die geschoten gaat worden in Parijs voor slechts 2.500 euro. Zijn afstudeerfilm was genomineerd voor de HKU award, de Dioraphte stimuleringsprijs voor beste studentenfilm op Go Short en behaalde de mei zege van de NTR New Arrivals competitie.”

Wie is betrokken?

CineCrowd is een initiatief van een groep filmmakers, ondernemers en het interactieve media bureau Ludatic dat pro bono de website heeft opgezet.”