Gespot

CXX app: Actuele bustijden

0

Met de CXX app kan de reiziger snel zijn reis plannen van deur tot deur. De app biedt actuele bustijden en meer. Danielle Meijne, Manager Externe Woordvoering van Connexxion vertelt over de app.

Wat is de CXX app?

“Dankzij de CXX app heb je als reiziger altijd de reisinformatie bij de hand van alle vervoerders in Nederland. Ook kunnen gemakkelijk de dichtstbijzijnde Connexxion bushaltes worden gevonden, met daarbij de actuele vertrektijden, vertragingen en omleidingen.”

Waarom dit initiatief?

“Connexxion biedt de reiziger graag alle informatie die hij nodig kan hebben tijdens het reizen. Hierbij is ook gedacht aan het moeten overstappen op andere vervoersmaatschappijen, zodat de reiziger daadwerkelijk zijn volledige reis kan plannen. Ook was er behoefte aan een app die de actuele bustijden toont.”

Hoe werkt de CXX app?

“Zoek gemakkelijk op adres of treinstation, laad een adres vanuit je contactenlijst of selecteer je huidige locatie. De reis wordt vervolgens overzichtelijk weergegeven, inclusief looptijd. De reis kun je opslaan als favoriet, zodat je deze in de toekomst ook offline kan bekijken. Makkelijk voor als de internetverbinding wegvalt.

Naast de planningsfunctie kunnen de dichtstbijzijnde bushaltes worden getoond op een Google Maps kaartje. Door op een bushalte te klikken, worden de buslijnen getoond die bij deze bushalte stoppen, met daarbij de actuele vertrektijden en vertragingen. Bij het aanklikken van een buslijn verschijnt hoe laat deze de rest van de dag vanaf die desbetreffende bushalte rijdt en bij welke haltes hij nog meer stopt. De bushalte kan in combinatie met de buslijn als favoriet worden opgeslagen, zodat er niet iedere keer helemaal opnieuw naar hoeft te worden gezocht.

Accepteer cookies

Ook kun je zien of er omleidingen op je route gepland zijn. Per provincie kan er een overzicht van buslijnen worden getoond die met een omleiding rijden. Bij het aanklikken van een buslijn staat vervolgens vermeld hoelang er met een omleiding wordt gereden en wat de oorzaak is. En om de app helemaal compleet te maken, zit er een handigheidje ingebouwd. Om buschauffeurs te seinen bij donkere bushaltes is er de seinknop, die ervoor zorgt dat het lampje van je iPhone begint te knipperen. Deze functie is verzonnen door een Connexxion chauffeur!”

Wat zijn de facts?

De app wordt heel goed ontvangen. Hij is inmiddels meer dan 62.000 keer gedownload en op dit moment is er gemiddeld 1 aanvraag per seconde.”

Wie is er betrokken bij de CXX app?

“Connexxion heeft opdracht gegeven aan Equatior om deze app te bouwen.”

Update 2 augustus 2012

“Na de lancering van de gratis reisinformatie-app voor iPhone, is op verzoek van veel reizigers ook een Android app ontwikkeld. Bijzonder daarbij is dat deze app via ‘crowd sourcing’ door een grote groep gebruikers vooraf is getest, goedgekeurd en vanochtend is gelanceerd.”