Gespot

Cyberpoli app: Ontmoetingsplaats voor kinderen met een chronische ziekte

0

Cyberpoli, een platform voor kinderen met een chronische ziekte of aandoening, is nu als app beschikbaar. Op de Cyberpoli kun je informatie vinden, anoniem vragen stellen en praten met lotgenoten. Lex Winkler, directeur van de Stichting Artsen voor Kinderen (de initiatiefnemer van Cyberpoli), vertelt over de app.

Wat is het?

"Kinderen en jongeren met een chronische ziekte of aandoening vinden op de Cyberpoli antwoorden op hun (medische) vragen. De app is de mobiele versie van de Cyberpoli site. en staat vol met medische informatie over chronische ziektes. Momenteel staan er acht ziektes op de Cyberpoli, waaronder Diabetes, Astma en het Syndroom van Down. Veel van de informatie wordt begeleid met gedetailleerde animaties en afbeeldingen.

De Cyberpoli bestaat niet alleen uit medische informatie, zo staan er bijvoorbeeld ook thema’s, interviews en activiteiten op. En gebruikers kunnen tips en recepten uitwisselen. Een zeer belangrijk aspect van de Cyberpoli is het anoniem stellen van vragen. Voor elke aandoening zit een panel deskundigen klaar om vragen te beantwoorden. Het type deskundigen is ziekte-afhankelijk, bijvoorbeeld een diëtiste bij diabetes en een kinderlongarts voor astma. Ook enkele patiënten (ervaringsdeskundigen) maken deel uit van het panel.

Gebruikers kunnen met elkaar praten via het forum, op elkaars profielen reageren of met de nieuwe Cyberpoli Messenger chatten. De combinatie van lotgenotencontact en het vergaren van (medische) kennis maakt de Cyberpoli een uniek platform."

Waarom dit initiatief?

"De Cyberpoli is ooit begonnen als overkoepelende naam voor enkele aandoeningen op cd-rom. Deze cd-roms informeerde kinderen op speelse wijze. De ontwikkelde informatie en animaties van deze cd-roms zijn later omgezet tot een website. De Cyberpoli is sindsdien flink uitgebreid in content en functionaliteit.

De app-versie van de Cyberpoli was een logische volgende stap in het verbeteren van de informatieverschaffing. Dankzij de app kunnen gebruikers nu overal en altijd de Cyberpoli raadplegen. Vooral voor het stellen van vragen en het contact met lotgenoten is de app natuurlijk ideaal."

Hoe werkt het?

"De app heeft een eenvoudige structuur. Door in te loggen kun je gebruik maken van alle functies, zonder account zijn bepaalde onderdelen van de Cyberpoli niet beschikbaar. Het hoofdmenu toont alle onderdelen van de site. Het verdere navigeren door de app is kinderspel. De informatie is te filteren op een specifieke aandoening. Met ‘mijn poli’ kun je de informatie bekijken op basis van je eigen aandoeningen. Je kunt de Cyberpoli dus zo instellen dat je alleen ziet dat wat voor jou interessant is."

 

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De Cyberpoli telt nu 8 chronische aandoeningen. Dit gaan we uitbreiden tot 16 chronische aandoeningen in de komende 3 jaar. Het panel telt momenteel 42 vrijwilligers, waaronder vele in hun vakgebied vooraanstaande artsen en professoren.

De Cyberpoli website heeft maandelijks gemiddeld 17.000 bezoekers. Gebruikers stellen elke maand ongeveer 30 a 40 vragen. De meeste geregistreerde gebruikers zijn tussen de twaalf en twintig jaar oud. Alle medische informatie op de Cyberpoli wordt voor plaatsing gecontroleerd door een medisch specialist."

Wie is er bij betrokken?

"De Cyberpoli is een project van Stichting Artsen voor Kinderen. Voor het ontwikkelen van de Cyberpoli wordt Artsen voor Kinderen o.a. ondersteund door de Rabobank Foundation. De app is mogelijk gemaakt door Innovatiefonds Zorgverzekeraars, K.F.Heinfonds en Stichting Elise Mathilde. Biomedia is verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling van de Cyberpoli app."