Gespot

De Nationale Beroepengids: Zoek en vind jouw beroep

0

In de Nationale Beroepengids staan ruim 800 beroepsprofielen inclusief uitgebreide omschrijvingen. Ideaal voor scholieren, studenten, starters én switchers. In gesprek met Joris Dekkers, mede-eigenaar van NationaleBeroepengids.nl.

Wat is het?

“De Nationale Beroepengids is een website, begin 2010 opgericht, met als doel om scholieren, studenten, starters en switchers te voorzien van informatie over beroepen. Het doel is om voor elke functie straks een profiel op onze site te hebben. Op dit moment telt de NationaleBeroepengids ruim 800 beroepsprofielen. De beroepsprofielen zijn ingedeeld volgens een format dat de bezoeker informatie geeft over bijvoorbeeld competenties, salarisranges en netwerken.

Daarnaast bieden we bezoekers relevante cursussen en vacatures per functie. Dit dankzij een samenwerking met NationaleVacaturebank.”

Waarom dit initiatief?

“Het initiatief is gelanceerd omdat wij ons verbaasden over het feit dat er zowel op papier als online geen dergelijke open source gids bestond. Transparantie bieden met betrekking tot de arbeidsmarkt is ons primaire doel. Een ander doel is ons mission statement: veel mensen maken verkeerde beroepskeuzes en worden daardoor ongelukkig of zelfs ziek. Onze beroepskeuzetest en database met informatie kan voor deze mensen hopelijk iets betekenen.”

Hoe werkt het?

“De core business van de NationaleBeroepengids.nl zijn de beroepsprofielen. In die profielen zit ook ons verdienmodel: via partnerships en adverteerders proberen we bezoekers door te sluizen naar andere websites die een specifieke diensten verlenen. De vraag is: hoe krijg je de mensen zo snel mogelijk op zo’n beroepspagina? Dit doen we, onder andere, door ons SEO beleid er zo op te richten dat de profielen via verschillende wegen gevonden kunnen worden. Verder integreren we onze beroepskeuzetest bij partnerwebsites.

De website tenslotte is er op gericht om bezoekers uiteindelijk bij de beroepsprofielen te krijgen. Dit moet echter nog wel verbeterd worden.”

 

Wat zijn de facts?

“Op dit moment trekt de NationaleBeroepengids.nl ongeveer 40.000 bezoekers per maand. Niet slecht, als je pas acht maanden onderweg bent. De potentie is er dus zeker. 90% van onze bezoekers is afkomstig van Google. We investeren veel tijd in organische SEO want dat is voor ons de sleutel naar succes. De Nationale Beroepen Enquête, is nu zo’n 1100 keer ingevuld.

Uiteraard kent ons concept een aantal zwaktes. Het Business model is ouderwets: we zijn eigenlijk niet meer dan een affiliate site wanneer we informatie bieden en vervolgens allerlei diensten aanbieden waarvoor we betaald worden. Gezien het feit dat dit soort concepten echt bloeien in goede tijden, is de timing om te starten risicovol.

Omdat we ons op grote organisaties (bedrijven, opleidingsinstituten) richten gaat er veel tijd zitten in de communicatie. Verder is er altijd een kennisprobleem: de beroepsprofielen zijn nooit helemaal compleet of 100% waarheidsgetrouw. We hebben gelukkig ook niet de illusie dat er zoiets bestaat als objectiviteit.”

Wie is betrokken?

“Ik heb de domeinnaam de Nationale Beroepengids ooit vastgelegd en ben het idee destijds met mijn business partner Robert van El gaan bespreken. We investeren alles zelf. Wel hebben we een aantal maanden een flinke groep freelancers ingehuurd om de beroepsprofielen te creëren. Uiteraard hebben we een programmeur en webdesigner bij het project betrokken. Daarnaast hebben we een Board of Advisors geïnstalleerd: mensen met veel kennis en een netwerk in de onderwijswereld, recruitment wereld enzovoorts.”