Gespot

De Volkskrant iPad app: Krantje lezen op je iPad

0

Met de Volkskrant iPad app kunnen mensen die heel oldskool ‘krant-driven’ zijn,  de krant lezen op dezelfde wijze als hun papieren versie. De Volkskrant is namelijk vanaf vandaag verkrijgbaar op de iPad. In gesprek met Hans Deridder managing editor bij de persgroep.

Wat is het?

“De Volkskrant lees je makkelijk, toegankelijk en zeer gebruiksvriendelijke in een pdf-alike versie op je iPad. Hierin kun je inzoomen op pagina’s, artikels, foto’s. Wie iets digitaler is aangelegd, kan bliksemsnel overschakelen naar een krant-in-teksten-versie waarin foto’s bij artikelen worden getoond in de display en kunnen uitgeklapt worden naar schermformaat. De navigatiemogelijkheden zijn in beide versies geoptimaliseerd naar bruikbaarheid, snelheid en overzichtelijkheid. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om in een nanoseconde over te schakelen naar de live news-feed die afkomstig is van de vk.nl-website: de ultieme krantenkwaliteit en nieuwssnelheid verenigd op één enkel scherm.”

Waarom dit initiatief?

“Papieren kranten bereiken nog steeds de generatie van digital immigrants. Maar deze generatie vindt het steeds leuker en aangenamer om topjournalistiek ook op een andere, nieuwere wijze te consumeren.

 

Bovendien biedt de iPad de mogelijkheid om snel door te evolueren naar apps die de krant ook op zeer verleidelijke wijze aan bieden, met als extra allerlei fantastische tools.”

Hoe werkt het?

“De app heeft als bijzonderheden de uitermate gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheden om beelden groot en haarscherp te bekijken en van het ene beeld naar het andere te dwipen, de mogelijkheid om van tekst naar tekst doorheen de hele krant te bladeren (en niet alleen van pagina tot pagina) en de gelegenheid om het ‘nieuws van het moment’ bij te houden, terwijl je de krant blijft lezen. Opvallend is ook dat de gebruiker zélf kan beslissen welke kranten hij wil bijhouden en welke hij er, na lezen ervan, wil deleten.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“Er zijn nog geen cijfers aangezien de app pas sinds vandaag wordt aangeboden. De app is gratis. Wie een eerste keer downloadt krijgt tien gratis kranten. Daarna betaal je 0,79 eurocent voor kranten in de week. En 1,59 euro voor de zaterdagkrant met alle weekendkaternen en het weekendmagazine. Abonnees betalen voor de iPad-editie 14,90 euro per maand, 85 euro voor zes maanden en 149 euro voor een jaar. Bestaande abonnees op de papieren krant, de digitale krant of de iPhone-editie krijgen de iPad-editie gratis tot 31 januari 2011. Daarna krijgen zij hoogstwaarschijnlijk een speciaal aanbod.

Bedoeling is in een jaar tijd 5000 trouwe dagelijkse iPad-editielezers te krijgen. En adverteerders aan te tonen welke prachtige extra’s de iPad-editie hen biedt om hun product op multimediale wijze voor te stellen.”

Wie is betrokken?

“De app is ontwikkeld door de IT-redactiesystemenafdeling van de Persgroep, het journalistieke management van de Persgroep België-Nederland en het Gentse (Belgische) app-ontwikkelingsbedrijf Digitmedia. De iPad-editie is mogelijk door samenwerking tussen de redactie van de Volkskrant en de IT-redactiesystemenafdeling van de Persgroep.”