Gespot

Digitale Editie: Kunst & cultuur op de iPad

0


Digitale Editie
, het éénmalig gratis kunst & cultuur magazine voor de iPad werd opgezet door grafisch vormgever Marna Slappendel die het magazine samen met enthousiaste kunstenaars, schrijvers, een beeldbewerker en een illustrator invulde. In gesprek met de initiatiefneemster.

Wat is het?

“Digitale Editie is een éénmalig magazine voor de iPad. Het gaat over kunst & cultuur. Het bestaat uit 6 artikelen, waarvan vijf over kunst en een over de cultuur van historisch Zeist. Er is diverse interactieve content toegevoegd zoals video, slideshows, links en geluid.”

Waarom dit initiatief?

“Ik wilde me als grafisch vormgever verdiepen in (de bètaversie van) Adobe Publishing Suite en besloot hiermee een magazine te ontwerpen. Het moest een magazine worden over een onderwerp dat mij zelf ook interesseert, en omdat ik zelf de Kunstacademie heb afgerond werd het kunst & cultuur. Er waren gelukkig veel goede kunstenaars die vrijwillig hun bijdrage wilden leveren. Meestal werd er gebruik gemaakt van bestaande artikelen.”

Hoe werkt het?

“Het magazine kan (gratis) gedownload worden in iTunes. Nadat de app geopend is, kan de lezer door de content swipen, artikelen lezen en beeldmateriaal bekijken. De artikelen staan horizontaal naast elkaar en de pagina’s van één artikel staan onder elkaar. Dat er bij elke pagina een horizontale en een verticale lay-out (in Adobe InDesign) is ontworpen komt tot uiting bij het kantelen van de iPad.”

 

Wat zijn de facts?

“In iTunes staat Digitale Editie bij Boeken momenteel op 1 genoteerd als nieuw en opmerkelijk. Het aantal downloads na minder dan een week is meer dan 600, de app wordt zelfs in China gedownload. Ook al kan een Chinees de teksten niet lezen, er is toch nog genoeg te beleven zoals een 3D iPad die reageert als je er een draai aan geeft en een verstopt colofon. Je moet het de lezer natuurlijk ook niet tè makkelijk maken.”

Wie is betrokken?

“Het redactiewerk en de vormgeving van Digitale Editie is gedaan door mij (Marna Slappendel). De content is gemaakt en aangeleverd door enthousiaste kunstenaars, schrijvers, een beeldbewerker en een illustrator.”