Gespot

Doehetzelfnotaris.nl: Goedkoop zelf notariële akten opstellen

0

Via Doehetzelfnotaris.nl kun je zelf online je notariële akten opstellen. Dat spaart tijd en een hoop kosten! HJ van der Tak, partner van BV Notarian, vertelt.

Wat is Doehetzelfnotaris.nl?

“Dankzij Doehetzelfnotaris.nl hoef je nog maar één keer bij de door jou geselecteerde notaris langs, en dat is voor het zetten van je handtekening. De aangesloten notarissen bespreken en ondertekenen dan samen met jou de akte, zoals dat gebruikelijk is. De akte heb je zelf daarvoor al digitaal opgezet. Dat levert je een forse kostenbesparing op, want ook de notaris maakt minder kosten. Het contact met de notaris wordt bovendien inhoudelijk meer zinvol, omdat je je via doehetzelfnotaris.nl al hebt voorbereid.”

Waarom dit initiatief?

“Doehetzelfnotaris.nl speelt in op de tendens om consumenten via internet te informeren en diensten en producten te leveren. Nederlanders zijn immers massaal online en willen en kunnen zelf veel doen. Ook het notariaat heeft internet uiteraard ontdekt. Ondertussen bestond er bij het publiek echter onbegrip en irritatie over de hoge kosten die de notarissen bleven berekenen voor het maken van relatief eenvoudige akten, zoals samenlevingsovereenkomsten. ‘Standaard dienstverlening’ rechtvaardigt domweg geen torenhoge tarieven! Daarom worden akten sinds 2009 via onze site snel, goed en goedkoop geleverd. We zijn de enige die dit doen en daarmee uniek.”

Hoe werkt het?

“Doehetzelfnotaris.nl maakt gebruik van een stappenplan, dat bestaat uit antwoord afhankelijke invulschermen met honderden variabelen. Je componeert met de juridische bouwstenen zo je eigen akte, die je zelf niet ziet, maar die na controle van de invulvelden door de software automatisch aan de notaris van je keuze wordt toegezonden.”

 

Wat zijn de facts?

“Vanaf de lancering medio 2009 heeft doehetzelfnotaris.nl volop media-aandacht gekregen, met op de eerste dag 13.000 unieke bezoekers. Nadat organisaties als de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vervolgens lovend over ons spraken, zijn de bezoekersaantallen in een continue groei gekomen. Momenteel wordt de site maandelijks door duizenden consumenten bezocht. Inmiddels wordt nauw met ABN AMRO Bank samengewerkt, met als resultaat dat bezoekers nu ook een via ABN AMRO te maken schenkingsakte ouder-kind kunnen opstellen. Er staan diverse andere samenwerkingsverbanden op stapel, onder andere met verzekeraars. Uitsluitend de bij doehetzelfnotaris.nl aangesloten notariskantoren leveren voor internetrechtbank e-Court alle benodigde grossen en akten.”

Wie is er betrokken bij Doehetzelfnotaris.nl?

Doehetzelfnotaris.nl is een initiatief van BV Notarian in Doorn. De initiatiefnemers en enig aandeelhouders zijn oud-notaris Henk Alers, ikzelf, advocaat HJ van der Tak en internetondernemer Robert Blom.”