Gespot

EénVandaag: Compleet vernieuwd

0

Een nieuwe site met verbeterde videokwaliteit. Een gesprek met Thomas van Maaren over EénVandaag.

Wat doet de site?

“De site van EénVandaag is sinds jaar en dag de best bezochte actualiteitensite in Nederland. Sites van de collega’s van Netwerk (maandelijks ruim 200.0000 pageviews) en Nova (maandelijks een kleine 500.000) trekken aanzienlijk minder bezoek dan de website van EénVandaag (maandelijks 2.000.000 pageviews). Ons video-archief, het EénVandaag Opiniepanel, de weblogs en ons forum zijn de belangrijkste publiektrekkers.”

Waarom deze site?

“Wat doe je als je actualiteitensite uit z’n voegen barst?  Als je zoveel informatie te bieden hebt, maar de voorpagina het niet meer aan kan? Dan ga je nadenken over een nieuwe site. Het liefst een site die overzichtelijk is én goedgevuld. En die voldoet aan de verwachtingen van een steeds veeleisender publiek.

Met name dat video-archief , dat op de oude site terugging tot januari 2000, maakt onze site zo uniek. Alleen werd de kwaliteit van de streaming video een steeds groter probleem. Oude items konden slechts op postzegelformaat worden teruggekeken, en recenter items werden alleen als Windows Media-streams aangeboden. Daar kwam nog bij dat de video pas ruim een uur na de uitzending beschikbaar was.

Tijdens de ontwikkeling van een ontwerp voor de nieuwe site was daarom één ding duidelijk: De videokwaliteit moest omhoog en met het oog op een steeds groter wordende groep online kijkers moesten de reportages toegankelijker worden voor de gewone gebruiker.”

Hoe werkt de site?

“Het resultaat is dat ieder item in de nieuwe site afzonderlijk te bekijken is in een hoge resolutie (tv-kwaliteit) flash-speler op de website. Daardoor zijn de reportages van EénVandaag op vrijwel ieder platform en in vrijwel ieder besturingssysteem te bekijken. De video’s kunnen ook eenvoudig ge-embed worden op andere websites. Hiervoor is een compleet nieuw encoderingstraject ontworpen, om zo binnen enkele minuten na de televisie-uitzending de hele uitzending op de website en als vodcast beschikbaar te hebben. De tijd van postzegel-video’s is voor EénVandaag daarmee voorgoed voorbij.

De site moest ook voldoen aan de huidige web 2.0 standaarden. Gevolg is dat het complete video-archief is getagged, waardoor gerelateerde items met elkaar verbonden zijn. Daarnaast is het mogelijk reportages door te sturen via social media als Twitter, Nujij, MSN Reporter en Digg. De onderwerpen zijn via een Google Map op locatieniveau terug te vinden en gerelateerde items van collega’s van Netwerk en Nova zijn aan EénVandaag items en weblogs gekoppeld, net als YouTube-video’s, Flickr- en Picasafoto’s.

Door het brede aanbod aan onderwerpen dat in EénVandaag aan bod komt is naast het gebruik van tags besloten tot een thematische indeling van de verschillende reportages en weblogs (Binnenland, Buitenland, Criminaliteit, Economie, Gezondheid en Politiek), wat de site aanzienlijk doorzichtiger maakt.

De bekende weblogs van de leden van de EénVandaag-redactie zijn nog meer geïntegreerd binnen de website waardoor de koppeling met items intensiever wordt. De website is ook geschikt gemaakt voor mobiele telefoons en de items uit EénVandaag zijn ook te bekijken op de mobiele telefoon en via de TROS Gemist applicatie voor de iPhone.”

Wat zijn de facts?

“De site is op 1 juli 2009 gelanceerd en draait inmiddels een maand. Uit de eerste cijfers kunnen wellicht nog geen conclusies worden getrokken, maar laten ten opzichte van de zomermaanden van 2008 wel een toename van het aantal bezoekers met zo’n tien procent zien. Ook is het aantal online bekeken video’s fors gegroeid.

Met de nieuwe site hebben we een grote stap gezet naar verdere integratie van internet met het televisie-onderdeel van EénVandaag. En uiteraard kijken we nu vooruit om de volgende stap te zetten.

Wie maakt de site?

“De content op EénVandaag wordt verzorgd door internetredacteuren Joost Blokzijl en Johan Boef. Het jonge Tilburgse bedrijf Fresheads heeft de site ontwikkeld.”