Gespot

eSphere: Deel jouw festivalervaring met andere kunstliefhebbers

0

Van 19 tot en met 23 september vindt het Graphic Design Festival plaats in Breda. De eSphere vormt een digitale laag over dit festival en heeft onder andere als doel om meer interactie tussen de festivalbezoekers tot stand te brengen. CeesJan Mol van U-Approach B.V. en Simone Dresens van het GDFB, vertellen.

Wat is de eSphere?

“De eSphere is een extra festival ervaring. Een digitale laag over het festival, als het ware. Vooraf kunnen bezoekers hun festival bezoek voorbereiden. Ze kunnen hun eigen programma samenstellen en via een recommender tips krijgen op basis van hun interesses en voorkeuren. Tijdens het festival hebben ze het gemaakte programma bij de hand op hun smartphone. Ook kunnen ze hun mening delen met de festivalorganisatie en andere bezoekers via sociale netwerken. De eSphere wordt bij GDFB ook ingezet als een verdiepende laag om informatie te geven over de werken die in de verschillende exposities (binnen en buiten) te zien zijn. Via een QR-code bij het tentoongestelde werk kan de bezoeker meer informatie vinden over de werken en de makers.”

 

Waarom dit initiatief?

“De eSphere is in 2010 voor het eerst op het Eindhovense STRP festival geïntroduceerd als experiment om te onderzoeken hoe met behulp van het web en smartphones bezoekers meer te betrekken bij de kunstwerken die te zien zijn op het festival door ze reactie mogelijkheden te geven. De digitale festivallaag wordt nu in een collectief van een tiental Brabantse Cultuurfestivals verder ontwikkeld en uitgebreid. De eSphere is meer dan een mobiele variant van een festivalwebsite waarop je het programma kunt bekijken en alle basis informatie vindt. Met de eSphere is er meer interactie mogelijk. Met de eSphere kunnen mensen aan geven in hoeverre ze geraakt worden door de cultuur. Vandaar de engelse pay off: heart the art.

Waar we naar toe willen, als Brabantse Cultuurfestivals, is niet alleen om makers en bezoekers te koppelen. Bijvoorbeeld door slimme bezoekers te belonen met meer mogelijkheden om bijvoorbeeld hun favoriete maker te helpen, van materiaal en feedback te voorzien. In de toekomst zal meer en meer zichtbaar worden dat de eSphere cultuurbeleving over alle festivals helpt verdiepen. De ambitie is om de eSphere met meer festivals, evenementen en culturele instellingen verder ontwikkelen.”

Hoe werkt de eSphere?

“Met het Compass kunnen gebruikers van de eSphere vooraf aangeven wat ze zoeken in hun festivalbeleving. Op basis daarvan krijgen ze aanbevelingen. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om die uit te breiden met andere onderdelen van het programma. Door in te loggen op de mobiele website hebben ze hun gemaakte programma meteen binnen handbereik.

Op het festival kunnen ze QR-codes scannen om meer informatie te krijgen over werken en makers. Door het geven van hartjes kunnen mensen aangeven wat ze van een kunstwerk, maker of programmaonderdeel vinden. Er kan ook een opmerking bij geplaatst worden. Dat levert per werk inzicht op in de populariteit ervan, een tagcloud met de commentaren en een inzicht in welke mensen zich tot welke werken aangetrokken voelen. Ook is alles te delen via sociale media.”

 

Wat zijn de facts?

“In de tweede pilot op het STRP Festival in 2011 deed nagenoeg 10% van de bezoekers mee. Gezien het innovatieve karakter van de eSphere is dat aan de hoge kant. Er werden per deelnemer gemiddeld 2,5 keer hartjes gegeven, in totaal meer dan 20.000. Bij STRP konden mensen ook met hun vrienden en kennissen foto’s maken via de eSphere. Dat deden ze met 2762 nog vaker dan iets zeggen over het kunstwerk (2340 commentaren), het leverde ook superleuke foto’s op!

Belangrijke leerpunten zijn dat niet iedere bezoeker behoefte heeft aan het delen van zijn/haar festivalervaring. Voor deze mensen is bezoek aan een festival een puur individuele ervaring. Maar daar tegenover staat ook een grote groep die wel ervaringen wil delen. Vooral jongeren vinden het doodnormaal dat de wereld om hen heen clickable is en vinden en vinden de eSphere daarom ook een vanzelfsprekende tool om hun festivalbeleving mee vast te leggen.”

 

Wie is er betrokken?

“De eSphere is ontwikkeld door U-Approach i.s.m. STRP Festival in 2010 en 2011. U-Approach heeft de eSphere aangeboden aan de grotere samenwerking, als een vorm van co-reatie, een vorm van open innovatie. Als onderdeel van een innovatietraject gesteund door AgentschapNL werken nu een tiental Brabantse cultuurfestivals samen om gezamenlijk een aantal innovaties te realiseren op het gebied van bedrijfsvoering, zakelijke markt, duurzaamheid en communicatie. De eSphere is onderdeel van deze laatste ambitie. Door de krachten te bundelen kunnen we meer cultuur naar de mensen brengen en hun betrokkenheid vergroten.”