Gespot

Facebookshop: Social Shopping

0

In de Facebookshop van PrivilegeClub kun je shoppen zonder Facebook te verlaten en meteen je aankopen delen met je netwerk. In gesprek met Matthijs Grootjans van Blackorange, initiatiefnemer van de online webshop.

Wat is het?

“De Facebookshop van PrivilegeClub is een volledig in Facebook geïntegreerde versie van de webshop. De PrivilegeClub biedt exclusieve kortingen die tot stand komen door samenwerking met meerdere partijen. Op dit moment biedt de PrivilegeClub producten uit meerdere categorieën. Door een Facebookshop op te richten heeft de PrivilegeClub de intentie haar producten dichter bij haar doelgroepen te plaatsen. Door het virale effect van Facebook wordt de PrivilegeClub snel onder de aandacht gebracht bij de consument die zich bevindt op het sociale platform.”

Waarom dit initiatief?

“Online shoppen wordt steeds populairder, er zijn al enkele buitenlandse shops op Facebook geopend. Daarnaast is de social media in grote opmars, met name Facebook. Door deze twee elementen ontstaat er, volgens de PrivilegeClub, een nieuwe trend: ‘Social Shopping’. Als gebruiker van de Facebookshop kun je je aanschaf tonen aan je netwerk. Ook voor het voorstellen van producten aan bekenden en het discussiëren over deze aanbiedingen is Facebook het perfecte platform. Door er van uit te gaan dat er een groei is in de behoefte naar een Facebookshop, en alle bijkomstigheden, probeert PrivilegeClub innovator te zijn op het gebied van Social Shopping in Nederland.”

Hoe werkt het?

“In principe is de Facebookshop van PrivilegeClub hetzelfde als een webshop, met enkele extra’s. Het gehele koop proces, dus selectie, betaling en afhandeling kan doorlopen worden binnen Facebook. De selectie wordt ondersteund door een virtuele winkelwagen. De betaling wordt ondersteund door iDeal. De extra’s die erbij zitten is dat de koper de nieuwe aanschaf gelijk kan delen. Daarnaast kunnen er op de Facebookshop producten behandeld worden onder het tabblad ‘forum’. Ook kun je een berichtje achterlaten op het prikbord. Producten kunnen ‘geliked’ en aangekaart worden binnen netwerken. Kortom, de bijkomstigheid van deze applicatie is dat er een dimensie aan het online shoppen wordt toegevoegd: interactiviteit.”

 

Wat zijn de facts?

“Zoals eerder gezegd is de applicatie van PrivilegeClub een introductie van het social shoppen in Nederland. PrivilegeClub is de eerste partij die een volledig geïntegreerde Facebookshop aanbiedt waarin het hele koopproces volledig doorlopen kan worden zonder het platform te verlaten. De PrivilegeClub zelf heeft ongeveer 10.000 leden per maand. Het is de bedoeling dat de Facebookshop, applicatie van de PrivilegeClub, de komende maanden naamsbekendheid gaat genereren.”

Wie zijn betrokken?

Blackorange is een internetbureau in Amsterdam. De PrivilegeClub is een bedrijfsonderdeel hiervan. Binnen Blackorange kwam het idee naar boven om de webshop van de PrivillegeClub in Facebook te integreren. De webontwikkeling afdeling heeft hier zorg voor gedragen. Op dit moment zijn we met een aantal grote partijen in overleg om deze integratie ook voor hen te verwezenlijken.”