Gespot

Fiets! app: Plan je fietsroute

0

Geen fietskaarten op je stuur meer nodig. Een gesprek met Annelies Kaptein CEO van Stoneroos over de Fiets! app.

Wat doet de applicatie?

“Met Fiets! voor de iPhone / iPod Touch kun je eenvoudig een leuke fietsroute plannen, deze opslaan en je laten begeleiden tijdens het rijden ervan. Het is een routeplanner voor recreatieve fietsers, gebruik makend van het landelijke fietsknooppuntennetwerk in Nederland en België.”

Waarom deze applicatie?

“Stoneroos is een bedrijf dat veel applicaties maakt voor digitale tv, zoals tv-gidsen, tv-portals en tv games. Voor één van onze producten hebben we een iPhone app ontwikkeld: iFanzy, een persoonlijke tv-gids (die eerder in ‘Site gespot’ is besproken). Om met de opgedane kennis eens iets heel anders te ontwikkelen, ontstond spontaan dit idee ontstaan bij een van de medewerkers en dat leidde tot deze Fietsgids.

Het concept is verder opgepakt door het hele team. Online zijn genoeg planners te vinden, maar op de iPhone / iPod Touch was er tot voor kort maar één, die niet voor iedereen ideaal is. We hebben gekozen om gebruik te maken van Open Streetmap. Daarnaast kunnen gebruikers zelf bestaande knooppunten, die ontbreken op de kaart, toevoegen op Fietsapp. Deze website zal verder worden uitgebreid, waardoor het mogelijk wordt om routes te uploaden en beschikbaar te stellen aan andere fietsers.”

Hoe werkt de applicatie?

“Met de Fiets! app  iPhone of iPod Touch is het heel eenvoudig om zelf een leuke fietsroute uit te stippelen. Je selecteert de gewenste knooppunten op de kaart en Fiets! verbindt deze met elkaar. Vervolgens geef je de route een naam sla je ‘m op.
 Tijdens het fietsen kan Fiets! gebruikt worden als routebegeleider. Selecteer één van je eerder opgeslagen routes en start de routebegeleiding. Tijdens het fietsen kun je stap voor stap door de route heen bladeren. Met een iPhone heb je de beschikking over GPS en gaat de routebegeleiding automatisch.”

 

Wat zijn de facts?

“Met de eerste versie van Fiets! waren wat problemen: knooppunten waren niet gemakkelijk te selecteren, maar vooral het ontbreken van bestaande knooppunten op de kaart was een veel gehoorde opmerking. Het bleek dat er veel interesse is, maar met de negatieve reacties hebben we een valse start gemaakt. Na een snelle update staat Fiets! nu in de top 10 van de App Store en zijn de reacties voornamelijk positief.

Met een lage introductieprijs is Fiets! een populaire applicatie en met meerdere updates in het vooruitzicht kan Fiets! door blijven groeien. De feedback van gebruikers gebruiken we om de applicatie te verbeteren. Mede als resultaat daarvan komen we op korte termijn met een nieuwe update, waarbij het mogelijk wordt om korte routes te plannen tussen twee plaatsen (knooppunten), naast de huidige optie om aangrenzende knooppunten te verbinden.”

Wie maakt de applicatie?

“De Fiets!-app is gemaakt door Stoneroos, gevestigd op het Mediapark in Hilversum. Wij bedenken, ontwerpen en maken toepassingen rond (interactieve) digitale televisie / media.”