Gespot

FileWekker: Nooit meer in de file

0

Met de FileWekker krijg je automatisch een signaal wanneer een route filevrij is. Op deze manier voorkom je dat je in een file terecht komt. Tessa Oostdam vertelt over de gratis iPhone en Android app.

Wat is FileWekker?

“Tijdens de Week van het Nieuwe Werken heeft De Taskforce Ontspits, een initiatief van overheden en het bedrijfsleven in de metropoolregio Amsterdam, de FileWekker gelanceerd. Een unieke app die filerijders automatisch een signaal geeft wanneer zijn of haar route filevrij is. Met de app wil de Taskforce forenzen die in staat zijn om flexibel te werken, aanzetten om files te mijden en zo bij te dragen aan de bereikbaarheid van de metropoolregio Amsterdam.”

Waarom dit initiatief?

“Dagelijks hebben ruim 190.000 werknemers, die tijdens de spits per auto naar het werk reizen, te maken met de files in de metropoolregio Amsterdam. Wanneer minimaal 10.000 mensen dagelijks de file mijden, zal de bereikbaarheid van de regio significant verbeteren. Het relatief rustige verkeersbeeld tijdens de herfstvakantie wordt dan dagelijkse praktijk. Met de app wil de Taskforce weer een stap in de richting van het ‘herfstvakantie-effect’ zetten.”

Hoe werkt FileWekker?

“De app is eenvoudig in gebruik en makkelijk in te stellen. Na de download stelt de gebruiker een of meer vaste ‘trajecten’ in. Vervolgens kan de gebruiker aangeven hoeveel vertraging hij of zij acceptabel vindt. Zolang er te veel file op de route staat, staat het stoplicht op rood. Zodra de route geen of de vooraf ingestelde acceptabele hoeveelheid vertraging geeft, gaat het stoplicht op groen en geeft de FileWekker een signaal. De app wordt nu geïntroduceerd in de regio Amsterdam, maar kan in heel Nederland worden gebruikt.”

 

Wat zijn de facts?

“ABN AMRO, Dura Vermeer, HP, KPMG, TNT, UPC, Vodafone en VUmc bieden de app aan bij in totaal ruim 25.000 werknemers die dagelijks kostbare tijd verliezen door files. Binnen enkele dagen stond de app in de top tien van de App Store. Een kleine week na lancering van de app was deze al ruim 11.000 keer gedownload. Veel gebruikers waarderen het simpele en effectieve karakter van de app. Tegelijkertijd zijn er gebruikers die meer functionaliteiten wensen, zoals een routekaart. De Taskforce bekijkt nu de mogelijkheden om de app –met behoud van het simpele en effectieve karakter– verder te ontwikkelen.”

Wie is er betrokken bij FileWekker?

“De FileWekker is ontwikkeld door ontwerpbureau Medianique in samenwerking met reclamebureau Nothing, in opdracht van de Taskforce Ontspits. De Taskforce Ontspits is in 2008 opgericht door het bedrijfsleven, overheden en vakorganisaties met als gezamenlijke doelstelling het aantal autokilometers in de ochtend- en avondspits eind 2012 met 5% te verminderen om zo de bereikbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam te verbeteren. VNO-NCW Amsterdam is initiator van de Kopgroep Ontspits – een regionaal platform van beeldbepalende werkgevers in de regio die zich hebben gecommitteerd aan het doel om eind 2012 10% minder autokilometers tijdens de spits te realiseren.”