Gespot

Fontanel: Online design magazine

0

Inspiratie op het gebeid van design en beeld. Een gesprek met Thomas Moes over Fontanel.

Wat doet de site?

“Fontanel is het grootste online design magazine van Nederland met een scherpe blik op design en beeldcultuur. Een unieke en diverse groep van jong talent, professionals en de creatieve massa bezoeken een authentieke mix van dagelijkse inspiratie en verdiepende specials.

Maandelijks checken 40.000 creatieven blogposts, interviews, boekreviews, designreviews, columns, de eventkalender en eventreports. Wij zijn het menselijke filter dat talent van de massa onderscheidt, jong talent een podium biedt, aandacht heeft voor ontwerpstudio’s en merken verbindt aan moeilijk te bereiken doelgroepen.”

Waarom deze site?

“Zo’n twee jaar geleden kwamen Erik, Willem en ikzelf tot de conclusie dat onze studies niet uitdagend genoeg waren. Gefrustreerd door spek-en-bonen opdrachten zochten we een manier om te experimenteren met iets waar we buiten de opleiding ook wat aan hadden. Fontanel was het logische gevolg.

Na een bescheiden start met het doorlinken van leuke dingen op internet werd duidelijk dat onze eigen gefabriceerde content meer gewaardeerd werd en dat wij daar ook het meeste voldoening uit kregen: tijdschriftje spelen. Opkomende talenten interviewen en mensen een plek geven om hun werk te tonen aan een groter publiek.”

Hoe werkt de site?

“De drie belangrijkste behoeftes voor Fontanel bezoekers zijn inspiratie, verdieping en actualiteit. Deze hebben we simpelweg teruggevoerd in de site door ze als categorieën te gebruiken:

Inspiration
De categorie inspiration bestaat uit een opeenhoping van mooi werk dat wij op internet tegenkomen. Met deze quick fix kun je aan het begin van die lange werkdag of in de pauze snel wat inspiratie opdoen.

Specials
De special categorie is perfect voor mensen die ‘the story behind the story’ willen weten en biedt meer ruimte voor verdieping. De special kan uniek vormgegeven worden en is, net als bijvoorbeeld de openingsspread van een tijdschrift, altijd anders.

Calendar
Naast een plek voor inspiratie geeft Fontanel ook een functioneel en actueel overzicht van leuke exposities en festivals in Nederland in de vorm van de ‘Calendar’.”

 

Wat zijn de facts?

“Al sinds de lancering in 2007 zijn de bezoekers aantallen elke maand gestaag gestegen. Afgelopen maanden zaten we gemiddeld om en nabij de 40.000 unieke bezoekers per maand, maar sinds de lancering van de nieuwe site gaat ook dat al weer een stuk harder.

Fontanel is ooit bewust begonnen vanuit de passie van inspiratie delen, en niet met een business model in het achterhoofd. Omdat we er financieel niet afhankelijk van zijn, hebben we veel keuzes kunnen maken die bevorderlijk waren voor de kwaliteit, in tegenstelling tot websites die van dag één hun investeringen moeten terugverdienen.

We hebben twee business modellen, een daarvan is adverteren. Onze authentieke en redactionele mindset is waardevol voor een doelgroep die ongevoelig is geworden voor traditionele banner-advertenties. Met advertorials waar wij zelf de tekst en beeldredactie over voeren, en waar wij uit oprecht enthousiasme achter staan, kunnen adverteerders de bezoekende creatieve studenten, professionals en de creatieve massa weer inspireren. Daarnaast hebben we een twee business model op de plank. Deze is in ontwikkeling en betreft het opzetten van een jobs/vacature gedeelte, waar de nadruk bewust op kwaliteit komt te liggen in tegenstelling tot kwantiteit.”

Wie maakt de site?

“Naast de oprichters en ontwerpers van Fontanel, Erik Gelderblom (afstuderend bij IN10), Willem van Roosmalen (afstuderend bij Koeweiden Postma) en ikzelf (werkzaam als designer bij Fabrique), is er een aantal anderen die zeker niet ongenoemd mogen blijven. Dodi Raditya is verantwoordelijk voor de gehele ontwikkeling en implementatie van de website en Jonathan “Lowman” Looman voor de grafische identiteit.”