Gespot

Fueless: App waarmee je brandstof bespaart

0

Fueless is een innovatieve iPhone app, die je helpt brandstof besparen tijdens het autorijden. Jasper Deman, projectmanager van Ecofys, vertelt hoe de app tot stand is gekomen en hoe hij werkt.

Wat is Fueless?

“Fueless is dé brandstofbespaar-app van Het Nieuwe Rijden. Fueless is officieel gelanceerd door Het Nieuwe Rijden, DriveGain en duurzaam adviesbureau Ecofys tijdens de Ecomobiel vakbeurs op 27 en 28 september dit jaar. De applicatie helpt automobilisten om tijdens het rijden brandstof te besparen – dat levert gemiddeld 180 euro per jaar op. Fueless is gratis te downloaden in de iPhone App Store.”

Waarom dit initiatief?

“Nieuwe vaardigheden leren om je brandstofverbruik te verminderen kan heel moeilijk zijn. Maar met Fueless helpen we bestuurders om brandstof te besparen door ze positieve feedback te geven terwijl ze rijden. Fueless is ontwikkeld in het kader van Het Nieuwe Rijden, een programma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, uitgevoerd door het Instituut voor Duurzame Mobiliteit Instituut. Fueless draagt duidelijk bij aan het doel om in drie jaar een Megaton minder CO2 uit te stoten. En omdat de app is verbonden met internet, kunnen er gemakkelijk effecten worden bijhouden en nieuwe inzichten worden verworven. Een dergelijke app van vergelijkbare kwaliteit was tot dusver niet gratis beschikbaar op de markt. Fueless brengt daar verandering in.”

Hoe werkt Fueless?

“Fueless toont de aanbevolen versnelling, je gemiddelde verbruik en scores op hoe zuinig je rijdt en remt. Tegen betaling kun je ook meteen de kosten en CO2 uitstoot zien. Fueless werkt met elke gewone benzine- of dieselauto, handgeschakeld of automaat. Naast de iPhone is er geen andere hardware nodig. De applicatie vraagt bij de eerste keer opstarten meteen je locatie. De kern van de app is dat hij namelijk de snelheid van de auto meet met GPS en aan de hand daarvan berekent hoe zuinig je optrekt, remt en rijdt.

Accepteer cookies

Na het kiezen van het automodel zie je linksboven de aanbevolen versnelling voor de snelheid waarin je rijdt en staat rechtsboven een statistiek naar keuze met daaronder staat een groot vak met statistieken waartussen je kan swipen. In het basis-menu tref je daar de reisscore (gemiddelde van factoren) en het gemiddelde verbruik in aantal liter op 100 kilometer. Met een swipe kom je terecht bij Brandstofbesparingen en zie je scores van versnellen, remmen en snelheid in de laatste 3 minuten. De andere menu’s om uit te kiezen zijn alleen beschikbaar tegen betaling. De app is ten slotte verbonden met de website www.fueless.nl. Daar kun je als automobilist je resultaten checken en een wedstrijdje zuinig rijden doen met je vrienden en collega’s.”

Wat zijn de facts?

Fueless is gratis beschikbaar in de App Store. Dit is mogelijk gemaakt door Het Nieuwe Rijden programma. Inkomsten worden gegenereerd door betaalde upgrades met aanvullende functies. De facts op een rij:

  • Fueless is in de eerste 2 dagen na de lancering bijna 3.000 keer gedownload;
  • Fueless heeft 3 dagen in de top 50 meest gedownloade apps gestaan van de NL App Store;
  • Fueless is app van de week op BNR.nl;
  • Fueless is verschenen in het AD van 29 september;
  • Fueless is getest op iPhoneclub.nl;
  • ‘Fueless’ levert momenteel 905 Google resultaten op in Nederland over de afgelopen week.”

Wie is er betrokken bij Fueless?

“Fueless is ontwikkeld door mijzelf, Jasper Deman van Ecofys, en toonaangevende kennis- en innovatieonderneming op het gebied van duurzame energie, energie-efficiency en klimaatverandering, en ontwikkeld door o.a. Simon East van DriveGain. De app is tot stand gekomen in opdracht van en met susbsidie van Het Nieuwe Rijden. Opdrachtgever was Paul Hoffschult van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit.

Het programma Het Nieuwe Rijden (HNR) stimuleert automobilisten, beroepschauffeurs en wagenparkbeheerders over te gaan tot een energie-efficiënter aankoop- en rijgedrag. Dat via uiteenlopende projecten, maar ook via rijstijltips en trainingen. Doel van het programma is een reductie van minimaal één megaton CO2 in drie jaar.”