Gespot

GezondeMond: Praktische instructies voor dagelijkse mondhygiëne

0

Wie graag een gezonde mond heeft en houdt, gebruikt de GezondeMond-app bij de dagelijkse mondhygiëne. De app toont praktische instructies voor tandenpoetsen, reinigen tussen de tanden en het gebruik van mondspoelmiddelen. Ronald Bos van Ivoren Kruis vertelt.

Wat is het?

"In de GezondeMond-app krijgen gebruikers een persoonlijk advies met beknopte instructies en duidelijke plaatjes voor elektrisch en handmatig tandenpoetsen, stokeren, flossen, ragen, tongreinigen, mondspoelen en de juiste voeding.

Zo krijg je advies over de beste borstel, hoe je de borstel op de tanden, kiezen en tandvlees plaatst en hoe je goed en gemakkelijk in de beste volgorde poetst. Welke tandenstokers kun je het beste gebruiken en hoe? Welke maat ragers gebruik je hoe en waar? Hoe reinig je je tong? Ook geeft de app advies voor de keuze van mondspoelmiddelen in zes verschillende situaties en voedingsadvies om gaatjes en tanderosie te helpen voorkomen."

Waarom dit initiatief?

"In de praktijk blijkt dat de adviezen die tandartsen en mondhygiënisten aan hun patiënten geven vaak onvoldoende worden opgevolgd. Het Ivoren Kruis wil met de de app de zogeheten therapietrouw bevorderen."

Hoe werkt het?

"De tandarts of mondhygiënist geeft de patiënt een persoonlijke adviescode mee met de methoden die het meest geschikt zijn om zijn of haar mond en gebit gezond te houden of gezond te maken. De patiënt krijgt het advies mee op een kaartje met een persoonlijke code. Die adviescode zet de gebruiker in de app en een persoonlijk advies op maat verschijnt. De app heeft ook een poetstimer, een systeem voor herinneringen op maat en een agendafunctie voor de volgende afspraak."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Tandartsen en mondhygiënisten in Nederland ontvangen deze week een instructiepakket met advieskaartjes voor de patiënten en kunnen de app direct in de praktijk toepassen. De app GezondeMond is getest in tandarts- mondhygiënepraktijken en bij patiënten. De app is nu nog alleen voor iPhone beschikbaar. Over twee maanden volgt een update ontwikkeld met behulp van ervaringen van gebruikers. Dan verschijnt er ook een versie voor Android smartphones."

Wie is er bij betrokken?

"Het Ivoren Kruis en de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid hebben de app GezondeMond ontwikkeld in samenwerking met tandartsen en mondhygiënisten. Oral-B heeft de app mede mogelijjk gemaakt. Alle informatie en instructies zijn gebaseerd op wetenschappelijk (evidence based) onderzoek. Ze sluiten aan bij het Advies Cariëspreventie van het Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten van het Ivoren Kruis (2011)."