Gespot

GiveorGet: Geen ongewenste cadeaus meer

0

Iedereen krijgt wel eens een cadeautje dubbel. Een gesprek met Aafke van der Werf over GiveOrGet.

Wat doet de site?

“GiveOrGet biedt de combinatie van cadeau-inspiratie en je eigen verlanglijstje. Het is een winkelcentrum voor cadeaus, met winkels in verschillende categorieën. In de ‘etalage’ van GiveOrGet presenteren de winkels cadeaus ter inspiratie, maar je kunt ook vrijuit winkelen op zoek naar een geschikt cadeau. Om te geven, óf om op je verlanglijstje te plaatsen. Dit lijstje kun je het hele jaar bijhouden en via de uitnodigingsmodule kun je vrienden toegang geven om het te bekijken. Win-Win, want mensen weten waar ze je blij mee kunnen maken, en je krijgt geen dubbele of ‘goedbedoelde, maar nét niet gewenste’ cadeaus meer.”

Waarom deze site?

“Je bent jarig, of je gaat trouwen, of er is een andere reden voor een feestje. Ongetwijfeld komt dan de vraag “Wat wil je hebben?”. Tjsa, en dan: Ofwel, je weet het niet… Ofwel, je weet wél wat je zou willen, maar… “Wat vraag ik dan aan wie, of zou dat misschien te duur zijn, of weten ze dan wel precies wat ik bedoel?” En dus vraag je maar niks! (of: ‘een envelopje’).
Toen mijn zoontje 5 jaar werd wist hij heel goed wat hij wilde hebben; Playmobil. Nou, dat heeft hij gekregen: 6 doosjes dubbel! Dat was het moment waarop ik dacht ‘dát moet anders kunnen!’ en is het idee van GiveOrGet geboren.”

Hoe werkt de site?

“Je kunt kiezen om cadeau-ideeën op te willen doen of te gaan ‘winkelen’. Kies je voor cadeau-ideeën onder inspiratie, dan kun je filteren op een aantal thema’s en krijg je leuke cadeaus te zien die je met 1 muisklik op je lijstje kunt plaatsen.

Als je gaat winkelen, kies je voor een categorie in de catalogus. Je vindt dan een aantal winkels die je kunt binnengaan; de websites van de winkels openen dan binnen de site van GiveOrGet. Er wordt dan ook een ‘cadeau-invoerscherm’ getoond (wat je ook tijdelijk weg kunt ‘verbergen’). Iets gevonden? Kopieer en plak de afbeelding naar het cadeau-invoerscherm, voeg er een naam en eventueel een toelichting aan toe en kies voor ‘Opslaan’. Het cadeau staat nu op je lijstje, op naar het volgende cadeau.”

 

Wat zijn de facts?

“GiveOrGet is online sinds september 2009. Inmiddels zijn er zo’n 16000 bezoekers en worden steeds meer lijstjes aangemaakt (nu ca. 500). Dit aantal stijgt steeds sneller. Begin 2010 zal ook het aantal bruidslijsten flink gaan stijgen omdat GiveOrGet aanwezig was op een aantal Love&Marriage-beurzen waar de reacties enthousiast waren. Dit met name omdat je een lijstje heel persoonlijk kunt maken, er plaatjes van de cadeaus op staan en dat het onafhankelijk is, en gratis natuurlijk… Het groeimodel zit vooral in lijstjes die worden rondgestuurd; de olievlekwerking.”

Wie maakt de site?

“Het idee van GiveOrGet komt van mij, Aafke van der Werf, van oorsprong stedenbouwkundige en projectontwikkelaar. In april 2009 gestopt met de projectontwikkeling om te beginnen aan het avontuur dat ondernemen heet. Een aantal mensen om mij heen heeft heel hard meegewerkt om GiveOrGet tot een succes te maken. Merkmakers Creatie (Leeuwarden) is verantwoordelijk voor de huisstijl, Merkmakers Nieuwe Media (Sneek) heeft de ontwikkeling van de website op zich genomen.”