Gespot

Go About: Reisplanner voor auto, ov, lopen & fietsen

0

Een steeds grotere groep reizigers overweegt meerdere reisalternatieven. Dat maakt het plannen van een reis er niet eenvoudiger op. Ben ik nog op tijd voor de tram of neem ik de fiets naar het station? Is er file verwacht? Er waren tot nu toe geen reisplanners die bijvoorbeeld ‘fietsen naar het station’ als advies konden geven, terwijl veel treinreizigers dit doen. Go About kan dit. Jacco Lammers, directeur bij Go About, vertelt.

Wat is het?

“Go About is een reisplanner waarmee je in één keer alle reisalternatieven kunt vergelijken: auto, ov, lopen en fietsen. Wij zijn met trots de meest complete reisplanner van Nederland. We laten dus ook de opties fietsen van en naar het station en met de auto naar een P+R (daarvoor moet je wel even inloggen) zien. En we bieden als enige in Nederland actuele reisinformatie voor het ov, dus ook trams, bussen en metro’s. Naast de beste reistijdverwachting voor de auto, natuurlijk.”

Waarom dit initiatief?

“Er is al een tijd een onderstroom van mensen die niet meer gedachteloos in de auto, bus of trein stappen. Al 70% van de reizigers is inmiddels een ‘keuzereiziger’ te noemen. We overwegen steeds vaker verschillende alternatieven. Er komt ook steeds meer slim aanbod bij, waardoor je meer keuzevrijheid hebt: deelauto’s, de OV-Fiets en slimme taxidiensten. Wij proberen weer een beetje overzicht in dit enorme aanbod te scheppen. Onze eerste stap is deze open bèta nieuwe generatie reisplanner.”

Hoe werkt het?

“Go About werkt zoals je van een reisplanner gewend bent. Je gaat naar GoAbout.com en vult een ‘van’ en een ‘naar’ in en een tijdstip van vertrek of aankomst. Het werkt van deur-tot-deur. Je hoeft dus niet zelf te bedenken vanaf welk station of welke halte je wilt vertrekken. Als resultaat krijg je een overzicht met reisalternatieven in het ov. Dit is net een beetje anders dan je gewend bent, omdat we hier direct de snelste actuele reisalternatieven laten zien die passen bij jouw reis. Maak je een account aan, dan zie je ook fietsen en de auto in het overzicht terug en kun je je favoriete trajecten opslaan.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Wij zijn een Nederlandse startup die in 2010 is begonnen met een ‘Outlook Plugin’ waarmee je je reis in je agenda kon plannen. Dit was een matig succes en we liepen vrij snel tegen de grenzen van bestaande reisplanners aan. In 2012 hebben we voor de NS de website Filewissel.nl gebouwd. Daarvoor hebben we de eerste versie van onze planner ontwikkeld om bijvoorbeeld de trein actueel op te kunnen nemen in het advies. Sinds die tijd hebben we hard doorontwikkeld en nieuwe klanten zoals Veolia en Noord-Brabant aangesloten. Al bijna 1000 mensen hadden zich aangemeld voor de besloten bèta-versie van GoAbout.com. Nu is hij open voor iedereen.”

Wie is er bij betrokken?

“Laat ik beginnen met het noemen van Stefan de Konink en Thomas Koch. Door hun inzet is er in Nederland steeds meer goede open data voor het ov beschikbaar. Deze data komt van vervoerders die het belang zien van goede reisinformatie. We doen ook mee met een aantal overheidsprojecten die de kwaliteit van reisinformatie sterk ten goede komt. Door klanten zoals NS, Veolia en Noord-Brabant hebben wij veel snelheid kunnen maken. Onze website is ‘in house’ gebouwd, maar door hulp van app-bouwers zoals Moop kon ons reisadvies al in een vroeg stadium gebruikt worden in bijvoorbeeld de Veolia en de BrabantOV-app.”