Gespot

Google Politiek Plus: Zoektrends & Hangouts met politici

0

Google Politiek PlusGisteren, op woensdag 15 augustus, lanceerde Google haar nieuwe verkiezingssite Google Politiek Plus. Op deze site kan de kiezer online zoektrends en nieuws volgen rondom de verkiezingen en in gesprek gaan met politici. Mark Jansen van Google Nederland vertelt.

Wat is Google Politiek Plus?

“De pas geïntroduceerde verkiezingssite Politiek Plus van Google is een speciale website die Nederlandse kiezers een overzicht biedt van zoektrends rondom de verkiezingen. Daarnaast biedt de site een nieuwsoverzicht per partij en per onderwerp. Bovendien wordt Google+ ingezet met als doel politiek dichterbij de kiezers te brengen.”

Waarom dit initiatief?

“Google heeft onlangs een peiling laten uitvoeren onder een groep kiesgerechtigde Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar. Wat blijkt? Een meerderheid denkt dat social media de politiek dichterbij de kiezer kan brengen. Precies de helft van deze groep is bijvoorbeeld van mening dat social media een meerwaarde zijn ten aanzien van de komende verkiezingen. Voor 54% van de ondervraagde groep maken sociale media het gemakkelijker om met politici in contact te komen. 31% zegt één of meerdere politici ook te volgen via sociale media.”

Hoe werkt Google Politiek Plus?

“De website bestaat uit verschillende onderdelen: zoektrends, nieuwsoverzicht en Google+. Het onderdeel ‘zoektrends’ geeft weer naar welke lijsttrekker of partij het meest gezocht wordt. Google heeft hiervoor een speciale gadget beschikbaar gemaakt die een overzicht biedt van het zoekvolume voor de deelnemende politieke partijen en hun lijsttrekkers. De zoektrends zijn gebaseerd op het instrument Insights for Search.

Het onderdeel ‘nieuwsoverzicht’ biedt – zoals de titel al zegt – een overzicht van nieuws per partij en per onderwerp. Er is hier een overzicht te vinden met links naar het nieuws rondom de partijen die deelnemen aan de komende verkiezingen en daarnaast zijn er links opgenomen naar nieuws rondom de belangrijkste verkiezingsthema’s. Op de betreffende nieuwssites kunnen bezoekers van de Google verkiezingssite vervolgens het volledige bericht lezen.

Op deze partijneutrale verkiezingspagina van Google+, kunnen kiezers tenslotte in aanloop naar de verkiezingen via Hangouts in gesprek komen met kandidaat-kamerleden en experts over de verkiezingsthema’s die zij belangrijk vinden. Daarnaast geven vooraanstaande politiek-commentatoren een kijkje in de keuken van het campagne voeren.”

 

Wat zijn de facts?

“De website is pas gelanceerd op 15 augustus, dus er zijn nog geen cijfers beschikbaar.”

Wie is er betrokken bij Google Politiek Plus?

Google Politiek Plus is ontwikkeld door Google Nederland.”