Gespot

Google World Wonders Project: Cultureel werelderfgoed gedigitaliseerd

0

Het Google World Wonders Project is een nieuw cultureel digitaliseringsplatform, met als doel het behouden van cultuur uit de oude en moderne wereld. Mark Jansen, woordvoerder Google Nederland, vertelt.

Wat is het Google World Wonders Project?

“Het Google World Wonders Project is een nieuw cultureel digitaliseringsplatform. Het project wil werelderfgoed in stand houden met behulp van verschillende technologieën en informatiebronnen.”

Waarom dit initiatief?

“Dit project is het volgende project waar Google blijk geeft van het streven om cultureel werelderfgoed in stand te houden door het te digitaliseren en via het internet toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Onder auspiciën van het Cultureel Instituut publiceert Google afbeeldingen in hoge resolutie van de Dode Zeerollen. Daarnaast digitaliseert het de archieven van beroemdheden zoals Nelson Mandela en biedt het toegang tot duizenden kunstwerken via het Art Project en vele boeken via het project met de Koninklijke Bibliotheek.

Het project vormt een innovatieve bron van onderwijsmaterialen. De website voorziet studenten en wetenschappers van materialen waarmee ze enkele van ’s werelds meest beroemde erfgoedlocaties kunnen ontdekken. Scholen en universiteiten kunnen een reeks van onderwijspakketten downloaden ter ondersteuning van lessen en colleges. Bezoekers van de website kunnen daarnaast content delen met vrienden.”

Hoe werkt het Google World Wonders project?

“Het Google World Wonders Project maakt gebruik van de Street View-technologie van Google om gebruikers de mogelijkheid te bieden een selectie erfgoedlocaties in achttien landen virtueel te verkennen.

Street View is een populaire functie binnen Google Maps en inmiddels in 39 landen beschikbaar. Gebruikers kunnen een buurt visueel verkennen op basis van panoramische foto’s op straatniveau. Dankzij het gebruik van geavanceerde cameratechnologie heeft Google nu de gebaande paden kunnen verlaten en enkele van ’s werelds belangrijkste culturele locaties kunnen vastleggen. Naast Google 3D-modellen en YouTube-video’s biedt de website van het project officiële informatie en foto’s die door de projectpartners beschikbaar zijn gesteld.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“Het project omvat 132 historische locaties, waaronder twee Nederlandse locaties: de Beemster Polder en de molens van Kinderdijk.”

Wie is er betrokken bij het Google World Wonders project?

“Google heeft in het Google World Wonders Project samengewerkt met partners als UNESCOWorld Monuments FundGetty Images en Ourplace.”