Gespot

Help de oppas-app: Schema’s, regels & huishoudelijke zaken delen

0

Met de app ‘Help de oppas’ deel je informatie met je oppas over je kind: schema’s, regels, afspraken, huishoudelijke zaken, veiligheid, adressen, boodschappenlijstjes en nog veel meer. Liesbeth Feilzer, initiatiefnemer van de app, vertelt.

Wat is het?

"Hoe lang mogen ze eigenlijk opblijven? Hoe laat moest ik ook alweer de fles geven? Waar liggen schone lakens? Ik vraag me af of dat wel mag… Een bloedneus! Wat moet ik doen? Op dit soort vragen kunnen ouders hun oppas antwoord geven met ‘Help de oppas’. Met de app maken ouders een instructie voor hun oppas. De app biedt suggesties over wat te vertellen binnen een overzichtelijke structuur. Zo vergeten ouders niets uit te leggen en kan de oppas altijd alle informatie bekijken. Doordat informatie altijd en overal opgezocht kan worden, hoeft de oppas veel minder te bellen mocht hij of zij iets vergeten zijn."

Waarom dit initiatief?

"Al jaren liep ik er tegenaan dat als er een nieuwe oppas kwam, ik alles steeds opnieuw aan het uitleggen was. Ook merkte ik dat ik bij weinig tijd de oppas eigenlijk te weinig vertelde. Dan verliepen dingen niet zoals ik wilde. Bij thuiskomst kwam ik er dan achter dat de kinderen veel te laat in bed lagen, de oppas had de hele avond in de kou gezeten of we werden tijdens een avondje uit meerdere keren gestoord. Allemaal niet ideaal. Kortom, dit moest beter kunnen en daarmee veiliger voor de kinderen, prettiger voor de oppas en rustiger voor ons."

Hoe werkt het?

"Ouders vullen op ‘Help de oppas’ informatie in over hun gezin, schema’s, huisregels, waar alles ligt, belangrijke contacten en bijvoorbeeld veiligheidszaken. Ook actuele informatie zoals het nieuwe boodschappenlijstje, een takenlijstje of wat te koken, kan per oppas opgenomen worden. Ouders hoeven niet alles zelf te typen, want veel zaken kunnen ze met één druk op de knop overnemen. Even iets aanpassen is ook zo gedaan. Is de instructie klaar? Dan voeren ouders het e-mailadres van de oppas in. De oppas krijgt dan een code van het gezin met een uitnodiging om de ’Alleen-lezen-’versie van ‘Help de oppas’, genaamd ‘Oppashulp’, gratis te downloaden. Daarmee bekijkt de oppas de ingevoerde informatie."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De app is sinds kort verkrijgbaar in zowel de App Store als Google Play. De eerste reacties zijn positief. Een ouder: 'Met name vind ik het zo goed dat er dingen op staan waar je een oppas anders misschien niet op wijst, omdat het overdreven of overbodig lijkt.' Een oppas liet weten: 'Wat goed! Ik kan de dingen die ik niet meer durf te vragen nu zelf opzoeken.' Erg fijn dus."

Wie is er bij betrokken?

"Het was geen eenvoudige app om te bouwen. Ik heb dan ook de hulp van Appsalad ingeroepen om de app te bouwen. Appsalad dacht met mij mee om de app op een goede manier en volgens het concept gestalte te geven."