Gespot

Horse Center app: iPad-app voor verkoopmedewerkers

0

De Horse Center app is een app ontwikkeld voor Horse Center Holland, een grote leverancier van ruitersport artikelen. Met de app wordt het verkoopproces vereenvoudigd. Jan-Willem Menkveld, betrokken bij de ontwikkeling van de app, vertelt.

Wat is de Horse Center app?

“De Horse Center app zorgt ervoor dat het verkoopproces volledig wordt gedigitaliseerd. De vertegenwoordigers van Horse Center Holland bezoeken hun klanten tegenwoordig met een iPad onder de arm in plaats van met de traditionele papieren catalogus. Ook de orderintake verloopt volledig via de iPad. Hierdoor krijgt de klant een mooier en up-to-date overzicht van de collectie en is er geen papieren rompslomp meer. Alles gaat rechtstreeks vanaf de iPad het systeem in.”

Waarom dit initiatief?

“De app is ontwikkeld om de bedrijfsvoering en het verkoopproces te verbeteren. Verkopers van Horse Center Holland nemen nu een iPad mee waarmee zij toegang hebben tot generieke apps en functionaliteiten als e-mail, agenda, een CRM-systeem, bestanden et cetera. Daarnaast heeft een verkoper nu ook direct toegang tot de sales-app. Na het openen van deze app kan de verkoper bij de catalogus om zo met de klant de producten bekijken. Een eventuele bestelling kan daarbij direct opgenomen worden. Na afloop van het gesprek wordt de order bevestigd en direct verzonden naar de back end systemen.

De sales-app heeft veel voordelen. Zo genereert de app meer verkoop, omdat backoffice medewerkers bij drukte mee kunnen helpen in de verkoop. Ook kunnen oude voorraden door het inzetten van acties worden verkocht en heeft de app een positieve invloed op het imago, door de innovatieve uitstraling. Daarnaast worden er met de app minder fouten gemaakt, omdat er direct inzicht is door een directe koppeling met het back end systeem. Tenslotte verbetert de app de service, want door inzicht in de voorraad kan meteen de levertijd worden besproken.”

Hoe werkt de Horse Center app?

“Iedere verkoper van Horse Center Holland heeft een iPad en inlogcode gekregen van het bedrijf. De eerste keer moet de verkoper synchroniseren, wat betekent dat alle informatie lokaal op de iPad wordt opgeslagen. Dit biedt een groot voordeel, want de verkoper is nu niet meer afhankelijk van een internetverbinding, maar kan nu overal werken. De verkoper logt in en kiest de juiste klant. Na het kiezen van de klant komt hij automatisch op het scherm met de catalogi. Nu kan hij samen met de klant binnen de catalogus een product kiezen en daar een bestelling voor indienen. Bij ieder product staat een order intaketabel.

De verkoper en de klant kunnen voor alle producten de bestellingen opnemen, welke vervolgens bewaard worden op de iPad in een digitale winkelwagen. Bij het afronden van de bestelling, kunnen ze het geheel nog een keer doorlopen en eventueel kan de bestelling worden aangepast. Indien er geen aanpassingen nodig zijn, wordt de bestelling bevestigd, wat betekent dat de bestelling in de outbox komt te staan. Zodra er weer een verbinding met internet is, wordt de bestelling direct naar de back end systemen verzonden.”

 

Wat zijn de facts?

“Inmiddels werken 12 verkopers naar volle tevredenheid met de Horse Center app en het bijzondere is dat de app binnen 3 dagen is terugverdiend op een grote beurs. Het was namelijk zo dat niet alleen de verkopers orders hebben opgenomen, maar ook het backoffice personeel dat normaal verantwoordelijk is voor de papieren rompslomp. Zij konden nu worden ingezet om de verkoop te ondersteunen. Iedere avond werden de iPads gesynchroniseerd in het hotel, waardoor het management kon zien wat er aan wie was verkocht, maar ook wie nog niet had gekocht. Daarmee kregen ze meer sturing op het verkoopproces, waardoor de verkoop hoger is uitgevallen dan van te voren verwacht.”

Wie is er betrokken bij de Horse Center app?

“Vanuit Horse Center Holland heeft Jan-Willem de Lange, algemeen directeur, samen met Philip Steenland, senior IT-medewerker, bijgedragen aan dit project. Jan-Willem de Lange als visionair die in de wereld van de ruitersport digitale tools wil introduceren om de bedrijfsvoering te verbeteren en de positie van Horse Center Holland verder uit te bouwen. Philip Steenland kent als geen ander de systemen en is zeer goed in staat om de visie te vertalen naar een concreet, werkend product.

Vanuit de SmartAppFactory heb ik, Jan-Willem Menkveld, mijn ervaring van strategieconsultant en projectmanager ingebracht om de visie mede vorm te geven en daar ook een roadmap voor te maken. De iPad-app is een eerste stap in de realisatie van die visie. Ik heb met name gelet op de usability en daarnaast de programmeurs aangestuurd in de verschillende fases.”