Gespot

HotelGrouper: Boek hotelkamers met een groep & krijg korting

0

HotelGrouper is een nieuwe boekingswebsite met de laagste prijs voor hotelovernachtingen voor groepen. Het concept is simpel: meer hotelkamers betekent meer korting. Rik Middel, medeoprichter van HotelGrouper, vertelt.

Wat is het?

“HotelGrouper.com is een nieuwe boekingssite waar je met een groepskorting hotelovernachtingen kunt boeken. De korting loopt hoger op als de groep groter en het verblijf langer wordt. Des te meer kamers of overnachtingen, des te hoger de korting. Op deze manier is HotelGrouper altijd de goedkoopste boekingssite voor groepen. HotelGrouper is ontwikkeld in samenspraak met enkele grote hotelketens. Zij gaven aan extra korting te kunnen geven, wanneer het aantal kamers voor een boeking toeneemt. Dit proces hebben we geautomatiseerd in een kortingsstaffel.”

Waarom dit initiatief?

“Wij vonden dat er binnen het online travel-aanbod een boekingswebsite miste waarbij de korting variabel is bij een lang verblijf of bij een verblijf met meerdere kamers. In andere branches is een staffelkorting heel gebruikelijk. Vandaar dat wij dit als basis hebben genomen voor HotelGrouper. Daarnaast willen we het simpel houden: voor het boeken krijgen de gasten ook een duidelijk beeld van het hotel. Hier hebben we veel aandacht aan besteed. Op de pagina van het hotel vind je grote foto’s, persoonlijke teksten en alle faciliteiten en mogelijkheden die het hotel te bieden heeft.

Voor de hoteliers hebben we veel tijd gestoken in het ontwikkelen van een goed extranet. Alles is overzichtelijk en werkt snel. Daarnaast werken we nauw samen met MaxMind en de verschillende channel management systemen om de tarieven en beschikbaarheid van de hotels in te lezen.”

Hoe werkt het?

“Het werkt precies zoals je gewend bent, je boekt een hotel via HotelGrouper met iDeal of creditcard. Alleen ontvang je een korting die oploopt wanneer je meerdere kamers of overnachtingen boekt. Daarnaast kun je meerdere kamers in één keer boeken. De meeste boekingswebsites hanteren een maximum van enkele tot meestal negen kamers per boeking. Bij HotelGrouper bestaat dit maximum niet.

Zo simpel is het: je boekt een hotelkamer, eventueel inclusief ontbijt. Hier houden we het bij. Dit geeft duidelijkheid en maakt de prijzen overzichtelijk. Hierdoor is het zeker voor groepen gemakkelijk vergelijken en behoort het opvragen van offertes tot het verleden. Wij bieden geen arrangementen, maar spelen in op een specifieke datum waarop de gast wil overnachten.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“HotelGrouper is sinds het begin van 2015 live. Ondertussen hebben we al meer dan 400 hotels aangesloten en hebben we een landelijk dekkend netwerk. Ons verdienmodel is gebaseerd op een lage commissie over de gereserveerde hotelkamers. Dit is dus volledig no cure no pay. Voor zowel het hotel als de gast komen hier geen opstart-, reserverings- of administratiekosten bij. We houden het namelijk graag simpel.

Momenteel zijn we druk bezig om HotelGrouper te introduceren op de Nederlandse markt. Binnen een jaar willen we hier hét toonaangevende boekingsplatform zijn voor groepen. Hoewel onze focus momenteel binnen Nederland ligt, willen we in de toekomst ook uitbreiden naar het buitenland. Er hebben zich ondertussen al hotels gemeld uit Duitsland, België en Portugal. Dit zien we als een groot compliment. Deze buitenlandse hotels zijn alvast een goede opstap naar andere markten.”

Wie is er bij betrokken?

“Het idee is ontstaan in overleg met enkele grote hotelketens. Er was behoefte aan een systeem waarmee staffelkorting automatisch wordt doorberekend voor de gast. Op deze manier is het mogelijk om zonder offertes, toch een speciale prijs aan te bieden. Toen dit idee er eenmaal lag, ging het hard. We hadden al snel een investeerder gevonden en hebben een team samengesteld voor de ontwikkeling.

Hoewel het originele plan ongewijzigd is gebleven, zijn er wel steeds kleine toevoegingen bij gekomen. Dit proces heeft ervoor gezorgd dat we een stabiel platform hebben. Het koppelen met de verschillende channel management systemen was nog een behoorlijke uitdaging. Alle hotels willen uiteraard direct boekbaar zijn en daarom zijn we real-time gekoppeld aan de hotelsystemen. Op deze manier hoeft een hotel de koppeling maar eenmalig in te stellen en komen alle boekingen automatisch door.”