Gespot

iDiDiD: Sociale evenementen agenda

0

Feesten en andere evenementen die bij je profiel passen. Een gesprek met Arjan Stroeve over iDiDiD.

Wat doet de site?

iDiDiD (wat je uitspreekt als “I did it”) is een sociale evenementen agenda en voor en door gebruikers. We willen mensen helpen bij het ontdekken van evenementen en het leuk en gemakkelijk maken om deze te delen met hun vrienden.

Het unieke is dat we hierbij gebruik maken van bestaande sociale netwerken zoals Hyves, Last.fm en Twitter. We gebruiken ze om de interesses van onze gebruikers te verzamelen en importeren evenementen uit de netwerken. Daarnaast gebruiken we de netwerken om met je vrienden te delen wat je gaat doen, hebt gedaan en hoe je het hebt gehad.”

Waarom deze site?

“Het idee is ontstaan vanuit mijn eigen gebruikerservaring. Het viel me op dat ik telkens heel enthousiast aan een sociaal netwerk begon, maar na verloop van tijd steeds minder actief werd. Toen ik ook nog ergens een onderzoek las waaruit bleek dat een groot gedeelte van de gebruikers hetzelfde ervaren, vroeg ik mij af wat hier van de oorzaak was.

Mijn theorie is dat de volwassen gebruiker van sociale netwerken, zoals bijvoorbeeld Hyves, zich naar verloop van tijd vragen gaat stellen als “wat schiet ik hier mee op” en “is dit relevant voor mij.”  Ik wil hier overigens niet mee zeggen het helemaal niet leuk is, maar dit zorgt er wel voor dat je na verloop van tijd minder actief wordt. Ik dacht toen, kunnen we niet iets ‘leuks’ en ‘nuttigs’ doen met al die online activiteit en zo is langzamerhand het idee voor iDiDiD ontstaan. Samengevat, verzamel je interesses uit je bestaande profielen en probeer daar vervolgens iets leuks en nuttigs mee te doen.”

Hoe werkt de site?

“Om te beginnen kun je jouw favoriete sociale netwerken koppelen aan je iDiDiD profiel. Wij hebben hiervoor een module ontwikkeld die we de ‘content connector’ noemen waarmee we dus connecties leggen met je content op andere websites zoals foto’s, video’s, vrienden en je interesses. Hierdoor ontstaat er dus een soort overkoepelend profiel, maar krijgen we ook een beeld van je interesses, we noemen dit ‘je iDNA’.

Vervolgens  proberen wij je iDNA te matchen aan evenementen die je zullen interesseren. Deze iDNA match methode hebben we overigens gepatenteerd. De evenementen verzamelen we uit tal van bronnen zoals: de koppelingen met netwerken zoals Last.fm, Upcoming, Meetup en samenwerkingen met partijen zoals het Uitburo en het Nederlands Popinstituut en Muziek Centrum Nederland. Daarnaast bouwen we, in opdracht, ook spiders die evenementen van websites verzamelen.”

Wat zijn de facts?

“We zijn eind april met stille trom van start gegaan en hebben inmiddels een paar duizend gebruikers. Deze gebruikers delen inmiddels zo’n 460.000 foto’s, 11.000 video’s en 350.000 contacten met elkaar en er staan zo’n 44.000 evenementen in onze database. We zijn begin 2008 begonnen met bouwen en hebben dit tot september 2008 zelf gefinancierd, toen is er een investeerder voor 100.000 euro ingestapt en per 1 juli is er een tweede investeerder voor 250.000 euro toe getreden.

Tot nu toe hebben we ons vooral op de techniek van de website gericht en we zijn nu bezig om de voorkant van de website gebruiksvriendelijk te maken. Hierover zijn we nog niet tevreden. Een veel gehoorde klacht is dat je verdwaald en niet helemaal begrijpt wat de bedoeling van de site is.

Verder besteden we veel tijd aan het sluiten van partnerships. iDiDiD wil mensen helpen bij het ontdekken van evenementen en het makkelijk maken om deze te delen met vrienden. Dat ontdekken van evenementen hoeft niet noodzakelijk op onze eigen website plaats te vinden. Daarom stellen we onze database graag ter beschikking aan andere partijen. We werken bijvoorbeeld samen met evenementpartijen zoals Ticketpoint maar hebben ook een samenwerking met het Nederlands Pop Instituut en met Radio 3FM.”

Wie maakt de site?

“We hebben 2 kantoren, in Steenwijk en Utrecht, waar we met een team van eigen mensen aan de site werken, inmiddels bestaat het team uit 10 personen.”