Gespot

Involver: Online brainstormtool

0

De Involver is een crowdsource tool waarmee je in zeer korte tijd de intelligentie van een grote groep kunt benutten. De groep kan eigen ideeën inbrengen en daarnaast de ideeën van andere deelnemers raten, verbeteren en van commentaar kunnen voorzien. Robert Harkes, algemeen directeur vertelt over de tool.

Wat is Involver?

Involver is zelfvoorzienend dankzij de slimme logaritmes die er achter zitten. Het is dus mogelijk om zeer veel ideeën te genereren in zeer korte tijd, zonder dat je er als klant werk aan hebt. De ideeën van de deelnemers worden door slim samenspel van vergelijken en beoordelen automatisch gefilterd waardoor enkel de allerbeste ideeën overblijven! Voor de gebruikers is de Involver eenvoudig en leuk om in te vullen. Via een trackingpage kun je je eigen ideeën volgen, en als een andere gebruiker een comment geeft op jouw idee dan word je hier automatisch van op de hoogte gebracht. Daarnaast is de tool vanzelfsprekend gekoppeld aan Twitter en Facebook, zodat je hier mee kunt inloggen en je eenvoudig kunt sharen via social media. Involver is geen onderzoekstool an sich, maar een hulpmiddel voor interactief en speels online onderzoek.”

Waarom dit initiatief?

“Voor het bedenken van innovatieve tools hoeft natuurlijk niet perse een directe aanleiding te zijn. ISIZ heeft ISIZ Labs opgericht zodat een aantal mensen non-stop nadenken over innovatie. Wat willen onze klanten? Waar kunnen we mensen blij mee maken? En vooral: wat wil onze klant terwijl ze het zelf nog niet eens weet? Oftewel: hoe maken wij het onze klant zo makkelijk mogelijk?

Wiggert de Haan (oprichter van ISIZ) las het boek ‘ The Wisdom of Crowds’ van James Surowiecki (2004). Surowiecki beargumenteert hier dat collectieve intelligentie sterker is dan de slimste individu, en illustreert dit met het schatten van het gewicht van een os door een groep omstanders. Het gemiddelde van deze schattingen was namelijk nauwkeuriger dan de schatting van het individu dat het dichtste bij het werkelijke gewicht van de os zat. Involver werkt volgens hetzelfde principe: een grote groep mensen (deelnemers) weten samen meer dan de slimste individu (de klant, de marketeer, de marktonderzoeker). Brainstormen wordt nog veel te weinig online gedaan. En als het al gedaan wordt is het meestal op fora. Het verschil met Involver is dat een forum wel degelijk gestuurd wordt. De moderator kan inhaken op de discussie en doorvragen of juist iets afkappen. Op een forum worden elkaars ideeën ook niet beoordeeld en moet er alsnog een onderzoeker aan te pas komen. Bij Involver bepalen de deelnemers of ze een idee goed of slecht vinden.”

Hoe werkt Involver?

“Het proces van Involver bestaat uit vijf duidelijke stappen:

  • Stap 1: Geef jouw beste idee(ën)
  • Stap 2: Motiveer jouw idee(ën)
  • Stap 3: Beoordeel ideeën
  • Stap 4: Vergelijk ideeën
  • Stap 5: Blijf op de hoogte van wat anderen van jouw idee vinden

Voor onze klant is het proces iets anders. Deze bedenkt een vraagstelling en geeft daarbij ook vijf eigen ideeën, zodat de eerste paar deelnemers ook al ideeën kunnen beoordelen. Op deze manier kan onze klant direct testen of haar zelf bedachte ideeën in de smaak vallen bij het publiek. Wij zetten de omgeving klaar en binnen no time kan het brainstormen beginnen. Hierna ontvangt de klant een eigen inlog zodat ze op hun persoonlijke resultatenpagina het proces kunnen volgen. Zodra er genoeg ideeën zijn verzameld krijgen zij een export met alle gerankte ideeën.”

 

Wat zijn de facts?

“Involver kan worden ingezet onder wisselende groepen, van 50 tot enkele duizenden. Uit ervaring is het gebleken dat de tool het beste kan worden ingezet onder een zo groot mogelijke groep deelnemers. Bij een gemiddeld project kunnen aan de gebruikers het beste 5 nieuwe en 5 top ideeën worden voorgelegd. Bij deze aantallen heb je de beste verhouding tussen het aantal beoordelingen en de effort die je vraagt van je deelnemers. Involver wordt onder de huidige klanten van ISIZ wekelijks ingezet. Er zijn al vele stellingen de revue gepasseerd, zoals bijvoorbeeld over hoe een bepaald stukje gemeente ingericht moet worden, over hoe een vereniging meer leden kan werven en over hoe een nieuw merk zich in de markt moet positioneren. Involver kan in principe door iedereen worden gebruikt die binnen korte tijd vele ideeën, inzichten of antwoorden zoekt. Involver heeft al vele slogans, merknamen en promotieacties geïntroduceerd.”

Wie is er betrokken bij Involver?

ISIZ heeft Involver bedacht in samenwerking met CO-efficiënt. De TU Eindhoven heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het onderzoek via Involver en haar gebruiksvriendelijkheid. ISIZ Labs heeft daarna Involver in de basis ontwikkeld en uitvoerig getest. Hierna is het een dienst van ISIZ geworden en is het verder ontwikkeld en uitgedacht
door programmeurs van ISIZ.”