Gespot

Jaarrekening Hulp app: Helpt jaarrekening beter te begrijpen

0

De Jaarrekening Hulp app helpt ondernemers om hun jaarrekening beter te leren begrijpen. Eline van der Ende, betrokken bij de ontwikkeling van de app, vertelt.

Wat is de Jaarrekening Hulp app?

“De Jaarrekening Hulp app van FACET is een app waarmee jonge, startende ondernemers en ondernemers met wat minder financiële achtergrond, op een aansprekende manier hun jaarrekening beter kunnen leren begrijpen.”

Waarom dit initiatief?

“FACET wil zich met deze app onderscheiden van andere accountantskantoren en de door hun gemaakte apps. Deze apps zijn vaak alleen bedoeld om de dienstverlening van het kantoor onder de aandacht te brengen. Wij willen ondernemers beter laten ondernemen en daarvoor is deze app een van de hulpmiddelen. We kozen daarbij voor een mobiele app (en niet een website of een folder) om een interface te ontwerpen die aansluit bij het doorlezen van een papieren/online jaarrekening. Vergelijk het met een rekenmachine die ernaast ligt. Hiermee creëren we interactie tussen het document en de app.
”

Hoe werkt de Jaarrekening Hulp app?

“De Jaarrekening Hulp App is eenvoudig in het gebruik. Na het aanklikken van het startscherm wordt de ondernemer gevraagd stapsgewijs een aantal balansposten uit de jaarrekening in te vullen, waarna terugkoppeling plaats vindt over de ingevoerde cijfers. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een stoplichticoon: een groen licht betekent een positieve uitkomst en een rood licht betekent ‘oppassen!’. Ook krijgt de ondernemer suggesties met verbetermogelijkheden. Alle termen en posten worden met behulp van pop-up-schermpjes in begrijpelijke taal uitgelegd. Dat maakt het, voor zover nodig, voor de gebruiker nog beter te begrijpen.”

 

Wat zijn de facts?

“In de eerste week werd de app meer dan 225 keer gedownload door Android en iOS. We hebben positieve ervaringen van gebruikers ontvangen, zij vonden het een duidelijke app en interface. Niet te moeilijk, maar wel diepgaand genoeg. Verder beschikken we nog over te weinig data om echt iets te kunnen zeggen over de app.”

Wie is er betrokken bij de Jaarrekening Hulp app?

“Het team van de Jaarrekening Hulp app bestaat uit drie personen. Mark Oosterom AA, Cees-Jan Kwakernaak AA en mijzelf, Eline van der Ende. Wij hebben gewerkt aan de opzet en inhoud van de app en de tekst en uitleg opgezet, zodat deze begrijpelijk een laagdrempelig is. FACET heeft samengewerkt met de bedenkers en regisseurs van studio Danger Cove en internetbureau Ivaldi voor zowel de ontwikkeling van het concept als de realisatie daarvan.”