Gespot

Jilster: Samen een tijdschrift maken

0

Een gelegenheidstijdschrift maken op een professionele manier. Een gesprek met Anja Kroodsma over Jilster.

Wat doet de site?

“Met Jilster kun je met meerdere mensen aan een magazine werken. Met je eigen redactieteam maak je een uniek tijdschrift of glossy met eigen teksten en foto’s. Voor wie of wat je maar wilt. Leuk als cadeau bij jubilea, verjaardagen of bruiloften maar ook als groepsproject op scholen of verenigingen.”

Waarom deze site?

“Toen mijn moeder 75 jaar werd maakten mijn broers en ik een tijdschrift voor haar, de ‘Nel’. Het was een groot succes, maar wat een werk! Waarom bestond er eigenlijk geen internet-applicatie om samen een tijdschrift te maken? Deze gedachte was het begin van Jilster. Met Jilster kun je nu gemakkelijk samen een tijdschrift maken. Je verdeelt het werk en je krijgt bovendien een prachtig eindresultaat!

Hoe werkt de site?

“Degene die de (werk)titel van een tijdschrift aanmaakt is de hoofdredacteur van het betreffende tijdschrift. Hij of zij kan vanuit de speciale redactieruimte anderen uitnodigen om mee te werken aan het vullen van het tijdschrift. De leden van het redactieteam kunnen in de redactieruimte met elkaar overleggen in de ´shoutbox´ .

Je kunt de pagina´s helemaal naar eigen wens vormgeven.  Teksten kopieer je probleemloos vanuit Word naar de pagina’s in de redactieruimte en kun je daar bewerken. Je gebruikt eigen foto’s als illustratie of achtergrond.

De hoofdredactie verzorgt de eindredactie en kan de volgorde van de pagina´s wijzigen. Is alles naar wens dan bestelt de hoofdredacteur het tijdschrift. Het tijdschrift kan bestaan uit 8 – 120 pagina’s en kan geleverd worden als tijdschrift (met nietjes) of als glossy (gelijmd met stevige glanzende kaft).”

 

Wat zijn de facts?

“De site is ruim twee weken live en er is veel belangstelling voor. De eerste bestelling is vorige week al geplaatst: een klant heeft met haar familie een tijdschrift gemaakt en besteld voor haar moeder die volgende week 80 jaar wordt. Ook zijn er meerdere basisscholen bezig een afscheidstijdschrift te maken voor de kinderen van groep 8.

Maar ook uit andere hoeken is er belangstelling: bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het maken van levensboeken voor ouderen en voor het maken van een bedrijfsmagazine. Natuurlijk gaan we de site verder ontwikkelen en zullen we er in de toekomst nieuwe functies aan toevoegen.”

Wie maakt de site?

Jilster is een initiatief van mijzelf, ik heb geïnvesteerd in de ontwikkeling.  De applicatie met online editor is ontwikkeld door Netbasics op basis van Adobe Flex. Osage verzorgde het logo en de interface. Drukkerij De Budelse produceert de tijdschriften en verstuurd deze naar de klant. Het gehele proces verloopt volautomatisch.”