Gespot

JobIQ: Vind je droombaan of stage

0

De online ontmoetingsplek voor recruiters en studenten. Een gesprek met Peter van de Poel over JobIQ.

Wat doet de site?

JobIQ is een nieuw platform dat het directe contact tussen recruiters en studenten (HBO/WO) in de ruimste zin van het woord gaat faciliteren. Het idee is simpel; studenten en bedrijven maken een profiel aan op JobIQ en door een ingebouwd communicatiesysteem kunnen beide partijen direct met elkaar communiceren.

Zo kan er gesproken worden over carrière mogelijkheden (afstudeerplaats, stages, startervacatures, …) maar ook over zaken als CV-feedback, een gastspreker voor een studentencongres of bijvoorbeeld sponsoring voor activiteiten van studieverenigingen. Kortom je kunt als student alles aan de recruiters vragen.”

Waarom deze site?

“Omdat wij merkten dat het voor studenten vaak lastig en tijdrovend is om contacten met bedrijven te leggen, willen wij ze met dit platform de mogelijkheid geven om dit op een laagdrempelige en informele manier te doen. Wanneer een bedrijf aan het ideale profiel voldoet kan de student ervoor kiezen om direct in contact te komen. En andersom natuurlijk ook.”

Hoe werkt de site?

“Zowel bedrijven als studenten kunnen een profiel aanmaken op JobIQ. Vervolgens kunnen je als student zoeken naar interessante bedrijven. Als je een bedrijfsprofiel aangeklikt hebt, kan je direct reageren op een bepaalde vacature/stage. Ook kan er een andere vraag gesteld worden, hierin ben je vrij!

Voor bedrijven geldt hetzelfde maar dan andersom. Zij kunnen in de database zoeken naar geschikte studentenprofielen en deze studenten benaderen met hun diverse carrièreitems. Belangrijk om hierbij te noemen, is dat de student altijd aangeeft wat zijn baanoriëntatie is (lauw/warm/heet/kokend), zodat bedrijven goed kunnen inschatten in welke activiteiten de student geïnteresseerd is. Een ‘lauwe’ student staat bijvoorbeeld vooral open voor een businesscourse of een stage; een ‘kokende’ student kun je met je vacatures en traineeships benaderen.”

Wat zijn de facts?

“Vandaag (1 september 2009) wordt JobIQ officieel gelanceerd. Voor de officiële lancering zijn er al 10 topbedrijven die meedoen en hebben al meer dan 140 studenten, verdeeld over heel Nederland, een profiel aangemaakt op JobIQ. Vanaf vandaag starten we met een promotiecampagne op de universiteiten en hoge scholen in Nederland. Het record aantal bezoekers op één dag 179 is (pageviews 1400+) en we hebben meer dan 20 stages en meer dan 10 vacatures.”

Wie maakt de site?

“Het JobIQ-team bestaat uit 4 enthousiaste leden. Ward en ik (Technische Bedrijfskunde, TU/e) hebben het idee voornamelijk bedacht. Martijn (Jointeffort) heeft het systeem van de site zit gebouwd en álle design is gemaakt door Willem (Fabricasapiens).”