Gespot

Kassa: Vernieuwde site

0

Nu nog meer informatie over het consumentenprogramma Kassa. Een gesprek met de VARA over de nieuwe Kassa site.

Wat doet de site?

“De website van Kassa is niet alleen qua uiterlijk vernieuwd, maar ook heeft de nieuwe website een aantal toevoegingen gekregen, zoals de rubriek “tips” waar de gebruiker zijn beste tips kan delen met andere gebruikers. Ook zijn natuurlijk de vertrouwde rubrieken zoals “vraag & beantwoord” en “discussies” (voorheen het forum) ondergebracht in de nieuwe site. Daarnaast biedt de site natuurlijk consumentennieuws en een archief met alle TV en Radio uitzendingen uit het verleden. Hierdoor zijn oude onderwerpen eenvoudig terug te vinden en zelfs te koppelen aan actuele artikelen of nieuws.

Verder leunt de nieuwe site nóg meer op zijn bezoekers en “kassa-leden”. Dit zijn gebruikers die een account hebben op de website en daarmee actief bijdragen aan de inhoud van de site. Hieraan is vervolgens een puntensysteem gekoppeld om mensen te triggeren om deel te nemen aan bijv. discussies, dit moet leiden tot een positieve concurrentiestrijd onder de “experts”, waarmee de inhoudelijke kwaliteit van de site verbetert.”

Waarom deze site?

“De oude Kassa website was nodig toe aan een vernieuwing. Niet alleen op grafisch gebied, maar ook op technisch gebied begon de site wat achter te lopen. Daarnaast wil de VARA graag het niveau van al haar websites hoog houden. Doel bij de vernieuwing was voornamelijk overzicht te creëren. Daarom is er gekozen om met kleuren te werken voor verschillende onderdelen. Zo zijn alle TV- en Radio-gerelateerde onderwerpen oranje en alle interactieve onderdelen blauw. Ook is er gekozen voor een betere balans tussen beeld en tekst.”

Hoe werkt de site?

“Op de homepage staan alle recente onderwerpen, uitzendingen en bijdragen van gebruikers in overzichtelijke kolommen. Een “spotlight” zorgt voor wat extra aandacht t.b.v. actuele onderwerpen en ook kan een gebruiker zich direct aanmelden voor de populaire nieuwsbrief of deelnemen aan een poll. Vanaf de homepage kan de gebruiker gemakkelijk naar alle hoofdrubrieken navigeren of zich registreren/inloggen als gebruiker.”

 

Wat zijn de facts?

“Kassa trekt gemiddeld zo’n 350.000 unieke bezoekers per week, dit levert ons zo’n 950.000 pageviews op. Daarmee is de Kassa website de grootste website van de VARA en belangrijk voor een significant deel van ons bereik. De nieuwe website heeft wat opstartproblemen gekend, maar ondanks dat zien we nu al een lichte stijging in het aantal bezoekers en pageviews. Het is nog te vroeg hier harde conclusies aan te verbinden, maar de vooruitzichten zijn positief.”

Wie maakte de site?

“Het functioneel ontwerp van de nieuwe Kassa website is opgezet door Merge Media, waarna dit door VARA Nieuwe Media is verwerkt tot een definitief ontwerp. Het grafisch ontwerp is ook intern gemaakt door VARA Nieuwe Media. De daadwerkelijke realisatie van de website is uitbesteed aan Buyways, die de website in Typo3 (het CMS dat de VARA gebruikt) heeft gebouwd. Verder is natuurlijk de gehele Kassa redactie betrokken geweest bij de totstandkoming van de website en het project is geleid door projectleiders van VARA Nieuwe Media.”