Gespot

KLM: Tablet Optimized Website met responsive design

0

KLM lanceert een tablet optimized website, speciaal voor tabletgebruikers. Martijn van der Zee, SVP E-commerce bij Air France KLM, vertelt hoe de tablet optimized website tot stand is gekomen en hoe deze precies werkt.

Wat is het?

“De tablet optimized website maakt de homepage van KLM en het boeken van een ticket via de website gebruikersvriendelijker voor tabletbezitters. Om een voorbeeld te geven: veel tabletbezitters houden hun tablet met 2 handen vast en gebruiken hun duimen om te navigeren. Dat vereist een andere paginaopzet en meer ruimte voor de knoppen, simpel gezegd. We maken daarbij gebruik van ‘responsive design’, een techniek die de content niet verandert, maar die alleen anders weergeeft.”


Waarom dit initiatief?

“KLM probeert het de klant zo gemakkelijk mogelijk te maken zijn of haar reis te regelen. Bij het aanbieden van onze services willen we ons niet laten beperken tot de desktop, juist omdat onze klanten vaak onderweg zijn. Naast een smartphone, wordt de tablet vaak meegenomen op reis. KLM heeft sinds vorig jaar verschillende apps en een uitgebreide mobiele website. Daar voegen we nu een eerste stap voor tablet aan toe. We noemen dat de Multi Touch Point strategie, het context afhankelijk aanbieden van onze diensten.”

Hoe werkt het?

“Voor de klant werkt het heel simpel: hij gaat naar www.klm.com met zijn tablet en de rest gaat vanzelf. Hij kan alle content zien die ook beschikbaar is op de gewone website, maar kan er gemakkelijker doorheen navigeren. We herkennen dat de klant een touch device gebruikt met een bepaalde schermgrootte. Door gebruik te maken van responsive design passen we vervolgens de interactie voor het device van de klant aan. De topnavigatie verplaatst zich bijvoorbeeld naar een menu aan de rechterkant en de tabbladen van de belangrijkste services (zoals bijvoorbeeld online check-in, de dienstregeling, Flying Blue en Manage Mijn Boeking) staan dan prominent aan de linkerkant.”
Wat zijn de facts?

“De tablet optimized website past in de strategie van KLM om haar diensten via ‘multiple touch points’ aan te bieden. Door het optimaliseren van de homepage en het boekingsproces, komen we hiermee tegemoet aan het gebruiksgemak voor het sterk stijgende aantal tablet bezoekers op klm.com. De homepage en het boekingsproces zijn een eerste stap in het verbeteren van de succesratio op alle aangeboden services via tablet. En we zijn al druk om de volgende service voor tablet te optimaliseren.”

Wie is er betrokken?

“Dit project is ontwikkeld door KLM en Mirabeau. Omdat de techniek nieuw is en nog door geen enkele Europese luchtvaartmaatschappij is gebruikt, was het een beetje pionieren. Mirabeau heeft zich gericht op het initiële design. De realisatie hebben we samen gedaan.”