Gespot

Klusopedia: De online klus encyclopedie

0

Voor al je klusvragen kun je terecht bij Klusopedia. Deze handige website is opgezet in Mediawiki, het open source format van Wikipedia. In gesprek met Rutger Teunissen van Klusopedia over deze hulp.

Wat is het?

“Klusopedia is een website opgezet in Mediawiki, het open source format van Wikipedia. Op Klusopedia kun je alle klusgerelateerde informatie vinden. Tips, stappenplannen en de benodigde materialen om de klus te klaren.”

Waarom dit initiatief?

“Bij een nieuw huis horen de nodige klusjes. Dat hebben wij zelf ook gemerkt. Er zijn allerlei sites en fora over klussen maar toch vonden we niet de informatie die we nodig hadden. ‘Eigenlijk zou er een soort Wikipedia over klussen moeten zijn’, zeiden we tegen elkaar. Een plek waar je letterlijk alle informatie over klussen kunt vinden en waar gebruikers samenwerken om elkaar te helpen. Samen met onze passie voor nieuwe media en ondernemersgeest heeft dit idee geleid tot Klusopedia.”

Hoe werkt het?

“Klusopedia werkt net als Wikipedia. Iedereen kan de site gebruiken om informatie te raadplegen maar ook om zelf een bijdrage te leveren. De meeste bezoekers komen direct binnen op de juiste kluspagina door de zoekwoorden die ze kiezen. Daar krijgen ze stap voor stap uitleg, tips van andere klussers en een lijstje met de benodigdheden. Vanuit de kluspagina kunnen bezoekers een vraag stellen, zoeken naar andere klussen of een vakman inschakelen via Werkspot.

Sinds kort zijn we ook actief op Twitter via @klustips en hebben we een fanpagina op Facebook. We merken dat er steeds meer vragen of tips binnenkomen via deze kanalen. Ons doel is om met Klusopedia en de sociale kanalen een centrale plek in de conversaties van klussend Nederland te zijn.”

Wat zijn de facts?

“Klusopedia is eind vorig jaar opgericht en groeit iedere maand. We verwelkomen nu gemiddeld achthonderd unieke bezoekers per dag. Onze ambitie voor de komende maanden is om dit aantal te verdubbelen. Design is belangrijk maar ‘Content is King’. Dat is een van onze belangrijkste leerpunten geweest. Qua design is onze site zeker niet vooruitstrevend maar juist wel gebruiksvriendelijk. Onze bezoekers willen in de eerste plaats duidelijke informatie en uitleg, design komt later. Daarom hebben we zoveel mogelijk vastgehouden aan de welbekende stijl van Wikipedia.

Klusopedia zet de gebruiker op de eerste plaats. We monitoren de zoekresultaten op onze site bijvoorbeeld dagelijks. Als er gezocht wordt naar informatie die we nog niet bieden voegen we dit toe. Het mooiste voorbeeld hiervan is de klus ‘fruitvliegjes bestrijden’ die we hebben toegevoegd doordat veel bezoekers er naar zochten. Zelf hadden we deze klus nooit online gezet maar het was deze zomer wel onze populairste kluspagina. De kracht van Klusopedia zit uiteindelijk in de ‘long tail’ omdat we een breed scala aan kluspagina’s hebben waar een select aantal bezoekers specifiek op zoeken.”

Wie is betrokken?

“Samen met Anouk Willems ben ik initiatiefnemer van Klusopedia. Daarnaast spelen de gebruikers, of ‘Klusopedians’ een belangrijke rol. Iedereen kan klussen toevoegen of bestaande pagina’s aanpassen, waardoor Klusopedia groter én beter wordt. We willen daarom alle klussers in Nederland uitnodigen om bij te dragen aan Klusopedia!”