Gespot

Knoowy: Marktplaats voor zelfgeschreven documenten

0

Knoowy maakt het mogelijk om eenvoudig zelfgeschreven documenten kopen of verkopen. Kevin Dizy, medeoprichter van Knoowy, vertelt over dit initiatief.

Wat is Knoowy?

Knoowy is een nieuwe online marktplaats voor het kopen en verkopen van bijzondere documenten en eBooks. De website biedt mensen de mogelijkheid om iets bij te verdienen door zelfgeschreven documenten te verkopen. Dit kan tegen een prijs die door de verkoper zelf is vastgesteld. Door auteurs te belonen voor hun schrijfwerk, geloven wij dat zij worden aangezet tot het delen ervan. Met dat gevoel wil Knoowy een marktplaats creëren waar een breed scala aan kwalitatieve en uitzonderlijke documenten wordt aangeboden.”

Waarom dit initiatief?

“Zelf ben ik ontzettend druk met het maken van documenten voor school, vakanties en hobby’s. Vaak vroeg ik me af of niet iemand anders dat werk voor me had kunnen doen. Waarom moet ik opnieuw het wiel uitvinden? Grote kans dat iemand anders ook bijvoorbeeld een leuke piratenquiz heeft bedacht.

Er zijn een aantal andere websites in de documentenverkoopbusiness die zich beperken tot de verkoop van studiemateriaal. Wij zijn van mening dat er meer is. Ook voor hobby’s en werk ben je vaak online op zoek naar informatie en kun je niet direct vinden wat je zoekt. Hoewel we denken dat Knoowy vooral aantrekkelijk is voor jonge volwassenen die iets willen bijverdienen, is de website ook toegankelijk voor professionals die veel van een bepaald onderwerp afweten. Iedereen met bijzondere kennis kan immers een document schrijven dat nuttig is voor anderen.”

Hoe werkt Knoowy?

“De gebruiker kan de verkoop van documenten zelf regelen. De verkoper kan zelf zijn documenten uploaden en beschrijven. Daarnaast mag de gebruiker zelf een prijs vaststellen voor zijn werk. Dit kan variëren van gratis tot enkele tientallen euro’s.

Ieder document dat bij ons binnenkomt, wordt eerst gescreend. We beoordelen onder andere of er geen sprake is van plagiaat, of de koper waar krijgt voor zijn geld en of het item geen technische fouten bevat. Zodra het document is goedgekeurd, is het te vinden op de website en kunnen mensen het kopen. De verkoper krijgt vervolgens per download betaald.

Kopers kunnen documenten makkelijk vinden door middel van de zoekbalk. Daarnaast kan men door de verschillende rubrieken in het menu scrollen. Ook Google wordt niet vergeten. Door het toekennen van tags zullen specifieke documenten hoog scoren in de zoekmachines.”

 

Wat zijn de facts?

“Knoowy is vorige week gelanceerd onder vrienden en kennissen. Inmiddels zijn er enkele tientallen documenten toegevoegd waaronder spellen, samenvattingen, dictaten, onderzoeken, een liedbundel en een gedichtenbundel. Tot onze blijdschap zijn enkele documenten al één of twee keer verkocht. Per download houdt de verkoper 70% over van de verkoopprijs. De rest dient als commissie voor Knoowy. Verkoop je bijvoorbeeld 10 keer een document van 2 euro, dan hou je als verkoper uiteindelijk 14 euro over.”

Wie is er betrokken bij Knoowy?

“Ik, Kevin Dizy, heb samen met medeoprichter Ernst Wemmers het concept van Knoowy bedacht. Het idee werd werkelijkheid na het volgen van een minor over ondernemerschap aan de Hogeschool Zuyd. Na afronding van het ondernemingsplan, is de website in samenwerking met Elsas media in eigen beheer gebouwd.”